Skip to main content

Πόλεμος για την πίτα των τουριστικών μεταφορών

Τα τουριστικά γραφεία των ΚΤΕΛ λειτουργούν παράνομα, υποστηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες. Τι απαντούν τα ΚΤΕΛ, αδυνατεί να δώσει λύση ο ΕΟΤ.
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Στα χαρακώματα βρίσκονται τουριστικοί πράκτορες και ΚΤΕΛ για τον έλεγχο της αγοράς των τουριστικών μεταφορών. Οι τουριστικοί πράκτορες
κατηγορούν για παράνομη λειτουργία και αθέμιτο ανταγωνισμό τα τουριστικά γραφεία των ΚΤΕΛ, τα οποία απορρίπτουν τις κατηγορίες, διεκδικώντας το μερίδιό τους στηναγορά. Την ίδια στιγμή που ο ΕΟΤ έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αδυνατώντας να δώσει λύση.

Ειδικότερα, η διαμάχη έχει επικεντρωθεί  στην ερμηνεία της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του νόμου 2963/2001, σύμφωνα με την οποία για τις ΚΤΕΛ ΑΕ «είναι δυνατή η εκτέλεση κάθε άλλου είδους μεταφορικού έργου, εφόσον πληρούνται οι εκάστοτε απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις και εφόσον συστήνουν ανεξάρτητες μεταφορικές επιχειρήσεις για το έργο αυτό».

Όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου, οι εταιρείες των ΚΤΕΛ ποτέ δεν προχώρησαν στη σύσταση ανεξάρτητων τουριστικών γραφείων και ως εκ τούτου οι τουριστικές μεταφορές που πραγματοποιούν δεν είναι νόμιμες.

Παράλληλα ο κ. Πεζίκογλου κατηγορεί τα ΚΤΕΛ για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού διατηρώντας τον ίδιο αριθμό ΑΦΜ για το τουριστικό τους γραφείο και την εταιρεία συγκοινωνιών μπορούν να περνούν τα κέρδη ή τις ζημιές της μίας εταιρείας στην άλλη, καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό.

Κατά τον ίδιο «μέσω των παράνομων τουριστικών τους γραφείων τα ΚΤΕΛ πραγματοποιούν το 60% των τουριστικών μεταφορών, με αποτέλεσμα τα τουριστικά γραφεία να βλέπουν τη δουλειά τους να πέφτει αισθητά και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης τα τουριστικά γραφεία απασχολούν πάνω από 2.000 υπαλλήλους».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του συνδέσμου κατηγορεί την πολιτεία για αδιαφορία, αφού όπως τονίζει αν και ο ΕΟΤ προχώρησε πέρυσι σε σύσταση προ τα ΚΤΕΛ για την ανεξαρτητοποίηση των τουριστικών τους γραφείων, τελικά υπαναχώρησε και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σύγχυση ως προς το τι μέλει γενέσθαι.

Εγκλωβισμένος ο ΕΟΤ

Τα χέρια του ΕΟΤ είναι δεμένα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση, υπογραμμίζει ο Σάββας Λασκαρίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από πλευράς του οργανισμού.

Αναλυτικά, εξηγεί ότι η διαμάχη ξεκίνησε όταν εκδικάστηκε μια προσφυγή κατά των ΚΤΕΛ στο δικαστήριο της Λαμίας και βγήκε απόφαση ότι οι άδειες για τουριστικά γραφεία δεν έπρεπε να δοθούν. Έπρεπε, προσθέτει, βάσει της απόφασης που μας κοινοποιήθηκε, να καλέσουμε τα ΚΤΕΛ να εναρμονιστούν και να βγάλουν καινούριες άδειες για τα τουριστικά τους γραφεία (ανεξάρτητη εταιρεία με δικό της ΑΦΜ).

Στη συνέχεια, επισημαίνει, στάλθηκαν έγγραφα σε όλη την Ελλάδα από τις διευθύνσεις τουρισμού προς τα ΚΤΕΛ, τα οποία όμως από μέρους τους επέμειναν σε ένα συγκεκριμένο τύπο επιχείρησης: μονοπρόσωπη ΕΠΕ ή μονοπρόσωπη ΑΕ.

«Το καταστατικό αυτού του τύπου των επιχειρήσεων εστάλη στη νομική υπηρεσία του ΕΟΤ για να διαπιστωθεί αν είναι σύννομες αυτές οι μορφές επιχειρήσεων. Θεωρούσαμε ότι η μονοπρόσωπη ΑΕ ή ΕΠΕ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η διάταξη για ανεξάρτητα ΚΤΕΛ από το τουριστικό γραφείο, καθώς δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τα ΚΤΕΛ, ενώ θα μπορέσουν να διατηρήσουν και την ίδια ονομασία. Ωστόσο, όταν τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη του νομικού συμβούλου του ΕΟΤ, αποφάνθηκε ότι θα έπρεπε να εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ», συμπληρώνει..

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την απόφαση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να αποφασίσει η νομική μας υπηρεσία πως πρέπει να είναι οι μορφές του ΚΤΕΛ, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τα τουριστικά τους γραφεία. Έχουμε ΄΄σκαλώσει΄΄ στη νομική μορφή και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις», καταλήγει.

ΚΤΕΛ: Καθαρά γραφειοκρατική διαδικασία

Τα ΚΤΕΛ απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των τουριστικών πρακτόρων και, όπως τονίζει ο διευθυντής των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γεωργιάδης, τα καταστατικά για την ίδρυση των νέων εταιρειών είναι έτοιμα, ωστόσο «δεν προχωράμε στη σύστασή τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΕΟΤ και την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών  (ΠΟΑΥΣ)».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «το ελληνικό κράτος κατάφερε για μια ακόμη φορά να κολλήσει σε μια άνευ σημασίας γραφειοκρατική διαδικασία, αφού τα ΚΤΕΛ είναι οι μέτοχοι των τουριστικών τους γραφείων, έχοντας κάνει επενδύσεις σε αυτά και αυτός είναι ο λόγος που έχει προταθεί αυτός ο τύπος επιχείρησης».

Κατά τον ίδιο οι ισχυρισμοί των τουριστικών πρακτόρων ότι τα ΚΤΕΛ πραγματοποιούν το 60% των τουριστικών μεταφορών είναι ψευδείς, αφού «το κέρδος του γραφείου μας είναι μόλις 2.400 ευρώ το χρόνο και δεν πραγματοποιούμε ούτε το 1% των μεταφορών αυτών».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι τα ΚΤΕΛ είναι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπου ο πελάτης κρίνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ προσθέτει με νόημα ότι καταγγέλλουν όσοι δεν μπορούν να αντιδράσουν αλλιώς.

ZENITH