Skip to main content

«Πόλεμος» για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης

«Ανεξέλεγκτη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, με δηλώσεις του στη Voria.gr. «Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο», απαντάει ο πρόεδρος του Συ
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, τονίζει στη Voria.gr πως «η τακτική του προέδρου του ΟΤΑ Θεσσαλονίκης- αποφασίζουμε και διατάζουμε- είναι αιτία πολέμου», ενώ καταγγέλλει «τους ελλιπείς ελέγχους που πραγματοποιούν οι επιτροπές του ΟΤΑ , με αποτέλεσμα η λειτουργία του ΧΥΤΑ να έχει καταστεί ανεξέλεγκτη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράβναλης υπογραμμίζει πως «υπάρχει θεσμοθετημένη επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, με σκοπό τον δειγματοληπτικό έλεγχο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων, την οποία ο κ. Ζουρνάς δεν αφήνει να λειτουργήσει», ενώ συμπληρώνει ότι «πρόσφατα η επιτροπή ανέλαβε, σε συνεργασία με περιβαλλοντολόγους, να πραγματοποιήσει έλεγχο στο ΧΥΤΑ και απαγορεύτηκε η είσοδός της στο χώρο».

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ασσήρου υπογραμμίζει πως σε τρεις παλαιότερους ελέγχους που πραγματοποίησε η εν λόγω επιτροπή, της οποίας ο ίδιος είναι μέλος, βρέθηκαν στο ΧΥΤΑ ιατρικά απόβλητα, ενώ αυτό που ζητάει είναι να λειτουργήσει η επιτροπή και να αναλάβει το έργο της, καθώς ο δήμος Ασσήρου βρίσκεται κοντά στο ΧΥΤΑ και οι κάτοικοι οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τη λειτουργία του.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ας τολμήσουν την επόμενη φορά που θα πάμε να κάνουμε έλεγχο να μη μας αφήσουν», τονίζει ο κ. Ράβναλης.

Γ. Ζουρνάς: «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν θέλουμε την προβοκάτσια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, σε δηλώσεις του στη Voria.gr απαντάει στον κ. Ράβναλη τονίζοντας πως «η λειτουργία του ΧΥΤΑ καθορίζεται από τις οδηγίες της ΕΕ και την ελληνική νομοθεσία και όχι από τους κατοίκους».

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι η προβοκάτσια και να αναστατώνεται ο κόσμος χωρίς λόγο», υπογραμμίζει ο κ. Ζουρνάς.

«Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί υποδειγματικά. Δεχόμαστε τακτικούς ελέγχους από θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας και της ΕΕ και είναι χαρά μας να επιδείξουμε τη λειτουργία του», υπογραμίζει ο κ. Ζουρνάς. Σχετικά με τα νοσοκομειακά απόβλητα που καταγγέλει ο δήμος Ασσήρου, ο κ. Ζουρνάς δήλωσε πως σε σχετική συνομιλία που είχε με το διοικητή του ΑΧΕΠΑ, ο κ. Γάκης τον διαβεβαίωσε πως το «απόβλητο» που βρέθηκε την τελευταία φορά αφορούσε απλά ένα πλαστικό σακουλάκι με αντιβιοτικό ορό.

ZENITH