Skip to main content

Πόλεμος προπαγάνδας Δύσης-Ρωσίας

Στον εν γένει πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, είναι κανόνας οι πληροφορίες για ένα περιστατικό να είναι συγκρουόμενες, αφού προέρχονται από διαφορετικά μέσα.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε -όπως και άλλη φορά έχω γράψει- είναι ότι πολλές φορές είναι αδύνατο να διακρίνεις την εγκυρότητα μιας «είδησης» ακόμη και αν προέρχεται από έγκυρο Πρακτορείο. Δυστυχώς, τα μεγάλα ΜΜΕ δεν μπορούν να υπερηφανευθούν ότι δρουν με αντικειμενικότητα, αφού κάπου είναι στρατευμένα, και διοχετεύουν παραπλανητικές ειδήσεις.

Στον εν γένει πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, είναι κανόνας οι πληροφορίες για ένα περιστατικό να είναι συγκρουόμενες, αφού προέρχονται από διαφορετικά μέσα.

Κατ’ αρχάς, η Ε.Ε. αποφάσισε την συγκρότηση «ειδικού μηχανισμού» που θα έχει σκοπό την αντιμετώπιση των ειδήσεων που μεταδίδονται από ρωσικές πηγές, τις οποίες ειδήσεις η Ευρώπη θεωρεί προπαγανδιστικές. Πρόκειται για συγκρότηση ομάδας από «ειδικούς» με σκοπό την «διάλυση των μύθων», όπως ελέχθη. Βεβαίως, στην παρούσα φάση ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις πληροφορίες που έχουν σχέση με την Ουκρανία και την Κριμαία.

Αποφασίστηκε, στην προχθεσινή Σύνοδο των 28 αρχηγών κρατών της Ε.Ε., να δίνονται απαντήσεις στην εκστρατεία παραπληροφόρησης αυτών των Μέσων. Αλλά δεν υπήρξε ευρεία δημοσιότητα αυτής της απόφασης λόγω της μείωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που δεν επέτρεψε να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., το πρώτο βήμα αυτού του σχεδίου είναι η συγκρότηση μιας ομάδας επικοινωνίας. Το έργο της διπλωματικής υπηρεσίας θα συμπληρωθεί από το έργο ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δημοκρατία, με στόχο την υποστήριξη των οπαδών της δημοκρατικής αλλαγής στις χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, με μια οργισμένη ομιλία ο Ρώσος πρόεδρος κ. Πούτιν αποκάλυψε ότι η FSB, η διάδοχος της καταργηθείσας KGB, αποκάλυψε ότι μόνον κατά το έτος 2014 πάνω από 300 μυστικούς πράκτορες. Προειδοποίησε δε, ότι «Το δυτικό σχέδιο αποσταθεροποίησης θα πέσει στο κενό»

«Η υπηρεσία αντικατασκοπείας λειτούργησε αποτελεσματικά και έγκαιρα μέσα στο περασμένο έτος. Με ειδικές επιχειρήσεις έθεσαν τέλος στις μυστικές δραστηριότητες 52 αξιωματικοί ξένων μυστικών και 290 αντιπρόσωπων», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, τονίζοντας: «Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την βελτίωση του συστήματος προστασίας των κρατικών μυστικών, στην αποτροπή διαρροής πληροφοριών σχετικά με τη στρατιωτική οργάνωση, τα σχέδια κινητοποίησης και τις τεχνολογίας βιομηχανίας και άμυνας».

Η Μόσχα ανέκαθεν είχε και θα έχει την κατάλληλη απάντηση σε κάθε αντι-ρωσική ενέργεια, δήλωσε ο κ. Πούτιν και δημοσίευσε το πρακτορείο «Η Ρωσία Σήμερα»: «Όλα τα άνομα μέσα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια περιορισμού και απομόνωσης της Ρωσίας, τόσο πολιτικά και οικονομικά πέφτουν στο κενό. Αυτά τα κόλπα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στη Ρωσία. Δεν έφεραν ποτέ αποτέλεσμα και ούτε θα φέρουν στο μέλλον», τόνισε ο κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τον κίνδυνο των προκλητικών ενεργειών κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των επικείμενων εκλογών του 2016 και 2018. Στην ομιλία του στην FSB απαίτησε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια παρέμβασης και αποσταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στη Ρωσία από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες με τη χρήση μη-κυβερνητικών και πολιτικοποιημένων οργανώσεων για την υπονόμευση της αξιοπιστίας των ρωσικών αρχών.

Δεν ανάφερε ποια είναι η τύχη των αποκαλυφθέντων πρακτόρων, αλλ’ ως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται ανταλλαγή.

Και παραμένει το ερώτημα. Τι θέση να πάρω και να μεταδώσω στους αναγνώστες, όταν έχω στην διάθεσή μου αλληλοσυγκρουόμενες ανταποκρίσεις για ένα περιστατικό; Δεν είναι τυχαίο, ότι όσοι ασχολούμαστε με τα Μέσα, γινόμαστε καχύποπτοι, για να μη πιαστούμε αφελείς.

Ο Μακεδών

ZENITH