Skip to main content

Πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του Χοντορκόφσκι

Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, επειδή είχε εξοργίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τη χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο
Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, επειδή είχε εξοργίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τη χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ένας πρώην πρωθυπουργός του Πούτιν.

Ο Χοντορκόφσκι, που ήταν κάποτε ο πιο πλούσιος άνδρας στη Ρωσία, συνελήφθη το 2003 και στη συνέχεια η επιχειρηματική αυτοκρατορία του διαμελίστηκε και πουλήθηκε, κυρίως σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες.

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, που έγινε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου μετά που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Πούτιν από το 2000 έως το 2004, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ότι ο Πούτιν του είχε πει πως ο ιδιοκτήτης της YUKOS Χοντορκόφσκι και ο επί μακρόν επιχειρηματικός εταίρος του Πλάτων Λεμπέντεφ είχαν συλληφθεί για χρηματοδότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Και οι δύο συνιδιοκτήτες (της YUKOS) είχαν συλληφθεί εξαιτίας πολιτικών κινήτρων», είπε ο Κασιάνοφ στο δικαστήριο. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται μέχρι σήμερα πως υπήρξε οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο για τις συλλήψεις.

ZENITH