Skip to main content

Πολιτική και όχι οικονομική στήριξη ζήτησε και πάλι ο Παπανδρέου

Κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό.
«Δείχνουμε τη δέσμευσή μας για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα δεν ζητά από την ΕΕ οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη.

«Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψω τις ευθύνες. Πρώτος αναγνώρισα τις ευθύνες της χώρας και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Επίσης, σημείωσε ότι εκτός από «τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα», προχωρούν και οι βαθιές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές. Παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια νύχτα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να εμπεδωθούν.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο μεσοδιάστημα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας με τέτοια επιτόκια δανεισμού. Ζητάμε από το λαό θυσίες για να μειώσουμε το έλλειμμα και την ίδια ώρα κάποιοι -πίσω από τα κομπιούτερ τους- επιτίθενται με κερδοσκοπική διάθεση. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ισπανούς. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σε συνομιλίες του με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πληροφορήθηκε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα είναι αυτά που και το ΔΝΤ θα είχε προτείνει.

«Δεν θα ζητούσαν κάτι περισσότερο», είπε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε λάβει τα πιο σκληρά μέτρα που θα ζητούσε το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο τα οφέλη ενός δανείου από τον Οργανισμό».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό. Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωπαίων για «να αναγκάσουμε τις αγορές, έστω και με πιεστικό τρόπο, να αλλάξουν στάση». Τόνισε «έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή τη ρητορία και την καταστροφολογία, αλλά είναι θέμα της Ευρώπης πλέον. Χρειάζονται βαθύτερες αμοιβαίες δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η λήψη σχετικής απόφασης «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», ενώ υπογράμμισε πως περιμένει ότι η «Ε.Ε θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει το μηχανισμό βοήθειας και είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «η ύπαρξη και μόνο ενός μηχανισμού στήριξης θα ήταν αρκετή» και θα έδινε το μήνυμα στις αγορές να «αφήσουν ήσυχη» την Ελλάδα, η οποία πλέον θα είχε την ευελιξία να εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία πήρε.

ZENITH