Skip to main content

Πολιτική λύση ζητεί ο Τσίπρας - Στο Eurogroup οι αποφάσεις απαντάει η Μέρκελ

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα σήμερα, διαμηνύει η Μέρκελ - Τι είπ

Πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη Δημοκρατία και τις Συνθήκες ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα ούτε σήμερα ούτε στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και αυτό θα παραμείνει έτσι, δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε πως η αποψινή συνάντηση γίνεται για θυμηθούν και οι δύο πλευρές τις δεσμεύσεις τους.

«Οι Έλληνες ψήφισαν μια νέα κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Γαλλίας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Οι Ελληνες πρέπει να δείξουν ότι κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουμε. Η Ευρώπη πρέπει να τους προσφέρει τα οικονομικά μέσα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», συμπλήρωσε.

Ολάντ σε Τσίπρα: Αλέξη, πρέπει να βρεθεί λύση

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν σύντομη συνάντηση προκειμένου να καθορίσουν την στάση που θα έχουν απέναντι στην Ελλάδα στην αποψινή σύσκεψη.

Στη συνέχεια ο Ολάντ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και φέρεται να του είπε «Αλέξη σήμερα πρέπει να βρεθεί λύση», ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε και με μια κίνηση του χεριού του έδειξε να συμφωνεί.

ZENITH