Skip to main content

Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πολιτική συμφωνία, επιβεβαιώνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων ζητούν οι Γερμανοί, τις καταθέτουμε λέει η Ελλάδα

Σε πολιτική συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι που συμμετείχαν στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις πριν την έναρξη του Eurogroup, που ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ωρών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι ξεχωριστές επαφές που είχαν οι κ.κ. Βαρουφάκης και Σόιμπλε με τους Γ.Ντάισελμπλουμ, Π.Μοσκοβισί και Κ.Λαγκάρντ κατέληξαν σε ένα κείμενο, στο οποίο συμφωνούν καταρχήν όλες οι πλευρές και το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και κοινοτικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι της γερμανικής αντιπροσωπείας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση πηγής της ΕΚΤ, η οποία ανέφερε πως «υπάρχει κείμενο στα χέρια του Ντάισελμπλουμ και έχει την υπογραφή πολύ σπουδαίων προσώπων».

Κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι η συμφωνία θα έχει τετράμηνη διάρκεια και θα αφορά επέκταση στη βάση του τρέχοντος προγράμματος και όχι την επέκταση του προγράμματος καθ' αυτού, ενώ δεν θα περιέχει μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό κόστος. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί ζητούν από την ελληνική πλευρά να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δηλώνει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει. «Θα δώσουμε κείμενο μεταρρυθμίσεων το αργότερο έως τη Δευτέρα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας», λέει η ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν σήμερα σε μία πολιτική συμφωνία, το τεχνικό κομμάτι της οποίας θα συμφωνηθεί από κοινού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν από την πλευρά τους πως «συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, Πορτογάλοι και Ισπανοί αντέδρασαν έντονα στο κείμενο της συμφωνίας, και προσπάθησαν να τη μπλοκάρουν, ωστόσο τελικά έκαναν πίσω.

Νωρίτερα, όπως είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Ελλάδα είχε διαμηνύσει ότι θα ζητούσε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, σε ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

Σε διαφορετικά δωμάτια Βαρουφάκης-Σόιμπλε

Της συμφωνίας προηγήθηκαν δραματικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το Eurogroup να ξεκινήσει με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών, ενώ καθοριστικό ρόλο φέρεται να έπαιξαν η Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό του εχθρικού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι το γεγονός ότι οι δύο βασικοί «παίχτες» της διαπραγμάτευσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις 16:00 βρέθηκαν σε διαφορετικά δωμάτια και είχαν διαδοχικές επαφές με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές.

 

ZENITH