Skip to main content

Πωλητήριο σε τρένα, λιμάνια και ύδρευση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις οργανι
Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η συνέντευξη έγινε παρουσία των υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ανακοινώνοντας τα εξής:

Για τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα πωληθεί το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η εκχώρηση μάνατζμεντ, η εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρεία ειδικού σκοπού. Αναφορά έκανε και στις συμβάσεις παραχώρησης εμπορευματικών σταθμών (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη). Παράλληλα, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης του οργανισμού.

Στον τομέα της ύδρευσης– αποχέτευσης προανήγγειλε τη διάθεση του 23% της ΕΥΑΘ και την πώληση του 10% ΕΥΔΑΠ, ώστε να διατηρηθεί το 51% της πλειοψηφίας του Δημοσίου.

Σχετικά με τις ενεργειακές, δηλώθηκε η κατεύθυνση διαχωρισμού ΔΠΕΑ ΔΕΣΦΑ με διατήρηση του ελέγχου του δημοσίου και ανακοινώθηκε η εκτίμηση της αξίας του οption της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, διατηρείται η υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής, ενώ στα ΕΛΤΑ προωθείται η πώληση ποσοστού 39%, ώστε να διατηρηθεί η πλειοψηφία του 51%.

Για τον ΟΠΑΠ ανακοινώθηκε η διατήρηση της συμμετοχής του Δημοσίου με παράλληλη επέκταση των δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η κατάθεση σχεδίου νόμου για την εποπτεία αγοράς διαδικτυακών παιγνίων.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Για τα λιμάνια, υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων, καθώς επίσης η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους. Οι εν λόγω εταιρικές οντότητες ακολούθως θα εισέλθουν στο ΧΑ με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, για τα αεροδρόμια επεκτείνεται χρονικά η σύμβαση παραχώρησης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ενδεχόμενη εισφορά συμμετοχής στου δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών ή το ΧΑΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

ZENITH