Skip to main content

Πολωνία: Αδύνατη η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος

Μάχη σώμα με σώμα αναμένεται να δώσουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ώστε να θεωρείται δύσκολη μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.
Μάχη σώμα με σώμα αναμένεται να δώσουν οι δύο υποψήφιοι για την πολωνική προεδρία, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ώστε θεωρείται δύσκολη μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή, δείχνουν σημερινές δημοσκοπήσεις.

Ο Κομορόφσκι, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα», ο οποίος μέχρι σήμερα εθεωρείτο επικρατέστερος, αναμένεται να δώσει δύσκολη μάχη ενάντια στον Κατσίνσκι, τον ηγέτη του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του συντηρητικού «Νόμος και Δικαιοσύνη».

Η εφημερίδα Gazeta Wyborcza, στο σημερινό της φύλλο, αναφέρει ότι οι δύο αντίπαλοι ενδέχεται να λάβουν ίδια ποσοστά στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο, ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι ο Κομορόφσκι μπορεί να εξασφαλίσει προβάδισμα μεταξύ 3% και 6%.

Χθες Πέμπτη η εφημερίδα Rzeczpospolita δημοσίευσε δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Κατσίνσκι και ο Κομορόφσκι εξασφαλίζουν και οι δύο από 45% των ψήφων.

Η εφημερίδα έγραψε ότι η εταιρία δημοσκοπήσεων GfK, η οποία διενήργησε τηλεφωνικώς την έρευνα σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων, την 1η Ιουλίου, εκτιμά ότι οι περισσότεροι από το 10% των αναποφάσιστων τελικώς θα στηρίξουν τον Κατσίνσκι, ο οποίος και θα εξασφαλίσει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Κομορόφκσι.

Μόνο η εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna, η οποία σήμερα δημοσίευσε τηλεφωνική έρευνα της Homo Homini σε δείγμα 1.203 Πολωνών, εκτιμά ότι ο Κομορόφκσι θα έχει προβάδισμα 12% έναντι του Κατσίνσκι.

Οι δημοσκοπήσεις στην Πολωνία δέχονται συχνά κριτική για παραπλανητικές προβλέψεις και τείνουν να υποτιμούν τη στήριξη στο πρόσωπο του Κατσίνσκι.

Ο Κομορόφσκι εξασφάλισε προβάδισμα μόλις 5%, μικρότερο από το προβλεπόμενο, έναντι του Κατσίνσκι κατά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο.

ZENITH