Skip to main content

Πληροφορίες ότι δύο «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία - Δύο νεκροί (φωτο)

Οι ρουκέτες, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι φέρεται να έπεσαν σήμερα στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για μία αναφορά που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η κυβέρνησή της ένθερμη υποστηρικτής της πολεμικής και όχι μόνο στήριξης στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Radio ZET, το οποίο επικαλείται ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ρουκέτες φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών.

ΝΑΤΟ: Τι προβλέπουν τα άρθρα 4 και 5 σε περίπτωση επίθεσης σε κράτος - μέλος

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πολωνού κυβερνητικού εκπροσώπου, Πιοτρ Μούλερ, ο πρωθυπουργός «συγκάλεσε εκτάκτως» την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν η έκτακτη αυτή σύγκληση αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό. «Οι πλέον σημαντικοί άνθρωποι τις χώρας» παρευρίσκονται στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με το Radio Zet.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, η εισαγγελία και ο στρατός και ερευνούν το συμβάν.

Ο πολωνικός στρατός βρίσκεται η «υψηλή επιφυλακή». To Visegrad24, μάλιστα, αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δύο πύραυλοι είχαν στόχο το Λβιβ, την ουκρανική μεγαλούπολη 100 χλμ νοτίως του Przewodów.

Ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που μίλησε στο Associated Press, ανέφερε πως οι πύραυλοι προήλθαν από τη Ρωσία, κατά το μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων που έπληξε νωρίτερα την Ουκρανία.

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πολωνικό λαό με ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνοντας το γεγονός πως η Πολωνία αποτελεί μέλος του NATO και κατηγορώντας τη Μόσχα. «Τα συλλυπητήρια μου στους Πολωνούς αδερφούς μας. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά προσγειώνονται και στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων της και καταδικάζει αυτό το έγκλημα», σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

 

 

 

 

ZENITH