Skip to main content

Πολωνία: Υπογράφει τη συνθήκη της Λισαβόνας

Η Τσεχία έχει απομείνει για την επικύρωση της Συνθήκης. Πιέσεις του προέδρου της χώρας για την υπογραφή.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι θα υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας την Κυριακή, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος, Αλεξάντερ Στζιγκλόου.

«Ο πρόεδρος τηρεί το λόγο του. Είπε ότι θα υπογράψει τη Συνθήκη χωρίς καθυστέρηση αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «ναι». Την Κυριακή θα υπογράψει τη Συνθήκη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «TVN 24» ο κ. Στζιγκλόου.

Οι Ιρλανδοί πολίτες υπερψήφισαν μαζικά τη Συνθήκη σε δεύτερο δημοψήφισμα την περασμένη Παρασκευή.

«Θα επικυρώσουμε τη Συνθήκη μέχρι το τέλος του έτους»

«Δεν υπάρχει λόγος να έχουν οι Ευρωπαίοι άγχος για αυτή την καθυστέρηση της υπογραφής. Στη χώρα μου το ζήτημα δεν τίθεται αν θα υπογράψουμε ή όχι αυτήν τη Συνθήκη, αλλά πότε θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Γιαν Φίσερ, ο οποίος ασκεί πιέσεις στον «ευρωσκεπτικιστή» πρόεδρο της χώρας, Βάκλαβ Κλάους, για να επισπεύσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.
 
Η Συνθήκη εξετάζεται αυτήν την περίοδο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας. «Από τη στιγμή που το Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του, όλες οι ενδείξεις που διαθέτω μου λένε ότι ο πρόεδρος Κλάους δεν θα προβάλει καμία αντίρρηση να υπογράψει το κείμενο», τόνισε  ο κ. Φίσερ.

ZENITH