Skip to main content

Πόλος έλξης ξένων επενδυτών η Βουλγαρία

Δεύτερη σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατατάσσεται η Βουλγαρία. Πιο ελκυστικοί τομείς για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θεωρούνται οι κατασκευές, η μηχαν
Δεύτερη σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατατάσσεται η  Βουλγαρία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Ernst & Young. Πιο ελκυστικοί τομείς για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θεωρούνται οι κατασκευές, η μηχανολογία και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα,  την περίοδο 2004–2008 υλοποιήθηκαν 287 ξένα επενδυτικά σχέδια στη χώρα, γεγονός που κατατάσσει τη Βουλγαρία δεύτερο επενδυτικό προορισμό στην περιοχή μετά τη Ρουμανία (612 σχέδια), με τρίτη τη Σερβία (164 σχέδια).

Βάσει ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 203 εκπρόσωποι υπερεθνικών εταιρειών στα τέλη του 2009, η Βουλγαρία γίνεται διαρκώς πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, αν και το 54% πιστεύει ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης την επόμενη τριετία.

Συνολικά, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ernst & Young, η Νοτιοανατολική Ευρώπη προσελκύει το 25% όλων των ΑΞΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα κυριότερα σχέδια στην περιοχή, στα οποία συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές, αφορούν πλέον στις κατασκευές, καθώς, μετά το 2006, παρατηρήθηκε περιορισμός των ξένων επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των εν λόγω ΑΞΕ, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές είναι Ευρωπαίοι και προέρχονται, κυρίως, από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

ZENITH