Skip to main content

Πόρισμα κόλαφος για τη φωτιά στην Ηλεία

Την παραπομπή έξι ατόμων μεταξύ των οποίων του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως και του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος προτείνει ο εισαγγελέας για την καταστροφική πυρκαγιά το 2007 στην
Κόλαφος το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτης Μεϊδάνης για την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007, που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων. Στο έγγραφο των 121 σελίδων προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας προτείνει την παραπομπή έξι ατόμων, μίας κατοίκου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως, ενός αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενός εποχικού πυροσβέστη και του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή. 

Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών.

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται στα εξής σημεία: α) Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ αγνόησαν έγγραφο ότι υπήρξε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης». β) Χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος που καταστράφηκε, ενώ θα έπρεπε, βάσει και του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. γ)Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, ο αρμόδιος πυροφύλακας δεν ενήργησε εγκαίρως, ώστε να ειδοποιηθεί άμεσα η πυροσβεστική και να προχωρήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε, δηλαδή από την κατοικία στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως.

Ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός για τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας.

ZENITH