Skip to main content

Πορτογαλία: Ευρωπαϊκή συνδρομή στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair έστειλε σήμερα η Ιταλία, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της Πορτογαλίας να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται σε δασικές της εκτάσεις.
Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair έστειλε σήμερα η Ιταλία, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της Πορτογαλίας να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται σε δασικές της εκτάσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του συστήματος αλληλεγγύης της ΕΕ για την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε η Επιτροπή, δύο Canadair CL 215 της Ευρωπαϊκής Τακτικής Εφεδρείας για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFTR), η οποία ανήκει σε δύναμη επέμβασης της ΕΕ, θα είναι επιχειρησιακά από τη Δευτέρα. Τα δύο αυτά αεροσκάφη βρίσκονται σε εφεδρεία στην περίπτωση που όλα τα μέσα των κρατών μελών της ΕΕ χρησιμοποιούνται ήδη για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία ζήτησε τη Δευτέρα την αλληλεγγύη των εταίρων της και τρεις εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν άμεσα -η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Καθεμία από τις τρεις χώρες πρότεινε να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μόνον την Τρίτη στην Πορτογαλία καταγράφηκαν 459 νέες εστίες πυρκαγιών, οι οποίες απαιτούν την κινητοποίηση περισσότερων από 7.200 πυροσβεστών, γνωστοποίησε σήμερα η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

ZENITH