Skip to main content

Πώς αντιδρούν οι αγορές στη Moody΄s

Μαζικές είναι οι αντιδράσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, που προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή απόφαση της Moody΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
Μαζικές είναι οι αντιδράσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή απόφαση της Moody΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», όπου ενέταξε τα κρατικά ομόλογα.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι διαβλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση μια αντίδραση του αγγλοσαξωνικού συστήματος στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αντιστραφεί το σε βάρος της ελληνικής οικονομίας κακό κλίμα διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χτύπημα είχε γίνει από την S&P πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η κίνηση της Moody΄s, ο τρίτος της «παρέας», η Fitch, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει άμεσα τη βαθμολογία της για την ελληνική οικονομία.

Στο μεταξύ, το ευρώ, μετά το πρώτο σοκ, δείχνει να μαζεύει τις απώλειες του έναντι του δολαρίου, ενώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές συνεδριάσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η τιμή του αργού πετρελαίου, πάντως, υποχώρησε, ενώ ο χρυσός εξακολουθεί τις υψηλές του πτήσεις.

Εκτίναξη των spreads

Διευρύνονται σήμερα τα spread των ομολόγων από τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών Bunds, στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τη Moody’s.

Ο διεθνής οίκος, με μια αιφνιδιαστική του ανακοίνωση, υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου η Moody΄s είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, διατηρώντας ταυτόχρονα την απειλή ότι πιθανότατα θα προχωρούσε εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.

Στις 10:42 (ώρα Ελλάδος), η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρυνόταν στις 642,9 μονάδες βάσης από 592 μονάδες βάσης που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ, το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds ενισχυόταν και αυτό στις 214 μονάδες βάσης, ενώ το spread των ιρλανδικών ομολόγων διευρυνόταν στις 294 μονάδες βάσης από 276 μονάδες βάσης.

ZENITH