Skip to main content

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την πράσινη ανάπτυξη δίνει το βάρος ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δόθηκε σε διαβούλευση. Ποιες οι μορφές ενίσχυσης, πώς θα καταβάλλεται η επιχορήγηση.
Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 25 Μαΐου δόθηκαν μετά από μήνες χαρακτηριστικής καθυστέρησης οι βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού νόμου, με τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί να αφυπνίσει την ελληνική οικονομία και να δρομολογήσει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ΥΠΟΙΑΝ στοχεύει στη δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση.

Οι ουσιαστικές αλλαγές του αναπτυξιακού νόμου είναι δύο: α) Η κατεύθυνση των ενισχύσεων σε κλάδους της οικονομίας που μπορούν να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και β)  η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης στους 4 μήνες, από τους 12-18 μήνες που είναι σήμερα.

Από την κυβέρνηση ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στην πράσινη ανάπτυξη, όπως άλλωστε αναμένεται εδώ και πολλούς μήνες, καθώς περιλαμβάνεται στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Όσον αφορά στις αλλαγές στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών προτάσεων προβλέπεται η βαθμολόγησή τους βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών, η άθροιση μορίων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η απλοποίηση της διαδικασίας, καθώς και η σύσταση αρμόδιου Επενδυτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με την περιφερειακή διάσταση του νέου Αναπτυξιακού νόμου, εφαρμόζεται Χάρτης Κρατικών Ενισχύσεων ο οποίος προβλέπει 4 ζώνες κινήτρων Α, Β, Γ και Δ με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η ένταση των ενισχύσεων παραμένει ίδια με αυτή του 3299 /04 .

Οι μορφές ενίσχυσης θα είναι οι εξής: α) Επιχορήγηση κεφαλαίου, β) Επιχορήγησης χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου διάρκειας έως 10 έτη, γ) Φορολογικές απαλλαγές και δ) Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού έως 7 έτη.

Όλα τα κίνητρα είναι επιλέξιμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων ή κύκλος εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ) και για τις επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ ισχύει μόνο το φορολογικό κίνητρο.

Η προκαταβολή ανέρχεται στο 25% του συνολικού ύψους επιχορήγησης. Προβλέπεται ενδιάμεση δόση η οποία αθροιστικά ανέρχεται στο 50% της επιχορηγούμενης επένδυσης. Το τελευταίο 5%  της επιχορήγησης καταβάλλεται 3 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης.

Ακόμα, οι διαθέσιμοι πόροι θα προαναγγέλλονται κάθε εξάμηνο και από αυτούς θα διατίθεται το 85%, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατίθεται αποκλειστικά στις πιο μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Τέλος, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας γίνονται οι εξής αλλαγές:

  • Ηλεκτρονική υποβολή πρότασης & αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.
  • Διαχωρισμός μητρώου πιστοποιημένων αξιολογητών και μητρώου ελεγκτών.
  • Τυχαία κατανομή φακέλων σε πιστοποιημένους αξιολογητές.
  • Συγκριτική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.
  • Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων σε 4 μήνες.
  • Δυνατότητα άπαξ επανυποβολής πρότασης που έχει απορριφθεί.
  • Κοστολόγηση βάσει τυποποιημένου μοναδιαίου κόστους.
  • Παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου μέσα από το διαδίκτυο και ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων στο ίδιο σημείο.
  • Έκδοση οδηγών για τις διαδικασίες αξιολόγησης, ενστάσεων και ελέγχων. Ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.
  • Διαδικασία παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων μετά την ολοκλήρωσή τους.

ZENITH