Skip to main content

Πώς είδε ο ευρωπαϊκός Τύπος την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Με ενδιαφέρον παρακολούθηκε ο διεθνής Τύπος τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.

Με ενδιαφέρον παρακολούθηκε ο διεθνής Τύπος τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του Guardian που σημειώνει ότι « πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα». «Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση» επισημαίνεται στον τίτλο του βρετανικού BBC.

Ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.«Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Βουλευτές υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή μίας συμφωνίας-γέφυρας έως τον Ιούνιο».

«Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, « ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του».

Στη Γαλλία η L'Express επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» γράφει ο Monde.

H ιταλική Reppublica γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί την ΕΕ και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε το μήνυμά του στην Ευρώπη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πληρώσει το χρέος της, αλλά «συνομιλώντας με την ΕΕ και όχι με την τρόικα».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» αναφέρει το Spiegel, ενώ η Welt υπήρξε πιο καυστική: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».


 

ZENITH