Skip to main content

Πώς εξηγείται η ανάκαμψη του ευρώ

Έστω και τεχνικά, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επιστρέφει σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 1,22, με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού.
Έστω και τεχνικά, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επιστρέφει σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 1,22, με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού.

Όπως εξηγείται από τα dealing rooms των τραπεζών, στο μεγαλύτερο κομμάτι της αυτή η αύξηση του ευρώ οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους επενδυτές που έχουν ανοικτές θέσεις στο συγκεκριμένο νόμισμα και τρέχουν για να τις καλύψουν, καθώς το σχετικό χρονικό περιθώριο λήγει. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται νέο ξεφούσκωμα της ισοτιμίας.

Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα το ευρώ έχει χάσει πάνω από 14% σε σχέση με το δολάριο και γι’ αυτό αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία για να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις στήριξης του, αλλά και τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ξένων εφημερίδων, όπως, για παράδειγμα, το σημερινό των FT.

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί ξαναχτυπούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά sites της Γερμανίας, του BoersenNEWS.de, δήλωσε πως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει, οι τιμές των μετοχών θα μεταφράζονται πλέον και σε γερμανικά μάρκα, παράλληλα με το ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το site, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του ευρώ, πολλοί επενδυτές αναμένουν την επιστροφή του γερμανικού μάρκου. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 39% των χρηστών του boersennews.de, θα ήθελαν να δουν και πάλι το παλιό καλό γερμανικό μάρκο. «Το boersenNEWS.de ανταποκρίνεται σε αυτήν την επιθυμία του γερμανικού επενδυτικού κοινού και θα εμφανίσει αμέσως τις τιμές των μετοχών σε ευρώ και σε γερμανικό μάρκο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι υπεύθυνοι του γερμανικού site πάντως διευκρινίζουν ότι με τη συμβολική επαναφορά του γερμανικού μάρκου, δεν υποστηρίζουν την κατάργηση του ευρώ, παρόλο που όπως εξηγούν «αυτή είναι η επιθυμία πολλών πολιτών που ζητούν οικονομική ασφάλεια».

«Ένα πράγμα είναι σαφές πάντως, το γερμανικό μάρκο αντιπροσώπευε την οικονομικά ισχυρή και υγιή Γερμανία. Το ευρώ αποτελεί ένα ραγισμένο οικονομικό σύστημα, όχι μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη, αλλά πάνω απ΄ όλα στη Γερμανία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ZENITH