Skip to main content

Πώς Ισπανία και Πορτογαλία δεν έγιναν Ελλάδα

Σε αγώνα δρόμου για να αποφύγει τη διολίσθησή της στα ελληνικά επίπεδα έχει αποδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες η ισπανική οικονομία.
Σε αγώνα δρόμου για να αποφύγει τη διολίσθησή της στα ελληνικά επίπεδα έχει αποδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες η ισπανική οικονομία. Βοηθούσης, βεβαίως, της κυβέρνησης της Μαδρίτης, η οποία μέσα σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών ανακοίνωσε δύο σκληρά πακέτα μέτρων: Ένα για τον ιδιωτικό και έναν για τον δημόσιο τομέα. Χθες, ως γνωστόν, ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, περικοπή μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, ανάλογη της οποίας δεν είχε ξανασυμβεί στην Ιβηρρική.

Σε ανάλογες πρωτοβουλίες, ως γνωστόν, είχε προβεί και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και μάλιστα μέσα σε κλίμα σύμπνοιας μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν να γίνονται ορατά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το spread των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας, έναντι των γερμανικών, υποχώρησε οριστικά κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο πορτογαλικό κυμαίνεται γύρω στις 160 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 10 μέρες, τα επίπεδά τους ήταν στις 170 και 360 μονάδες αντίστοιχα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν κινήσεις ανόδου, ανάλογες των ελληνικών. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι η έγκαιρη επέμβαση μπορεί να αποδώσει καρπούς. Και κάπως έτσι Μαδρίτη και Λισαβόνα μπορούν να «κοιμούνται» πιο ήσυχα. Αντιθέτως, η Αθήνα εξακολουθεί να ζει με τους εφιάλτες της.


ZENITH