Skip to main content

Πώς και γιατί φτάσαμε στο παρά 5' του capital control

Κυριολεκτικά στο παρά 5' έφτασε η υλοποίηση του σχεδίου για την επιβολή capital control στις ελληνικές τράπεζες, την ώρα της μεγάλης κρίσης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Με την ψυχραιμία που μπορεί να διασφαλίσει η χρονική απόσταση από τις εξελίξεις, από αρμόδιες πηγές επιχειρείται τις τελευταίες ώρες μια προσέγγιση στο αν και κατά πόσο ήταν τελικώς όντως πιθανό ένα capital control στις ελληνικές τράπεζες, την ώρα της μεγάλης κρίσης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που τίθενται υπόψη της Voria.gr, τελικώς, το σενάριο έφτασε κυριολεκτικά στο παρά 5' για να υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, είχαν γίνει οι απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις προετοιμασίες, είχαν εξετασθεί όλα τα ζητήματα που θα ανέκυπταν και είχε προβλεφθεί ακόμα και ο αντίκτυπος που θα είχε αυτή η ιστορία σε έμμεσα εμπλεκόμενες χώρες.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Όλες εκείνες στις οποίες λειτουργούν θυγατρικές τράπεζες και υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με αυτή, την επικρατούσα, άποψη, σε μια τέτοια περίπτωση, τα καταστήματα αυτά θα έμπαιναν υπό τον έλεγχο των κατά τόπους κεντρικών τραπεζών, όπως ακριβώς είχε συμβεί για ένα μεταβατικό στάδιο και κατά την περίοδο του κυπριακού capital control στην Ελλάδα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε βρεθεί επίσης και η νομική φόρμουλα, η οποία θα χρησιμοποιείτο για τον σκοπό αυτό, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και κάπως έτσι οι προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο φαίνεται να είχαν ολοκληρωθεί, εκτός ενδεχομένως μερικών κρίσιμων λεπτομερειών, οι οποίες, ωστόσο, είναι άγνωστο αν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

ZENITH