Skip to main content

Πώς και κυρίως πότε θα ξανά «βγει» η Ελλάδα στις αγορές

Υπάρχει ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές χρήματος για να δανειστεί κεφάλαια πριν ακόμα κι από το τέλος του 2011; Μέχρι πριν από έναν μήνα, ακόμα και η διατύπωση αυτού του ερωτήματος θα
Υπάρχει ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές χρήματος για να δανειστεί κεφάλαια πριν ακόμα κι από το τέλος του 2011; Μέχρι πριν από έναν μήνα, ακόμα και η διατύπωση αυτού του ερωτήματος θα προκαλούσε ειρωνικά χαμόγελα. Σήμερα όμως συνιστά ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Και μάλιστα με την σφραγίδα της τρόικας. Στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι η «υποχρέωση» του Ταμείου των 110 δισ. ευρώ να δανείζει φτηνό χρήμα στην Ελλάδα ολοκληρώνεται τέλη του επόμενου έτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση έως και στα μέσα του 2012.

Κοινή, ωστόσο, είναι η πεποίθηση ότι όχι απλώς δεν θα χρειαστεί η παράταση, αλλά ενδεχομένως να μην εξαντληθεί ούτε η αρχική προθεσμία. Σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται ότι θα συμβάλει επικουρικά και το νέο «μεταγραφικό» απόκτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών Σκιόπα.

Οι πολύ καλές διασυνδέσεις του με τις αγορές χρήματος μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος της γρήγορης επαναφοράς της χώρας στις αγορές, γεγονός το οποίο θα επισημοποιήσει την νίκη επί της κρίσης.

ZENITH