Skip to main content

Πώς και ποιους ψήφισε η Θεσσαλονίκη

Οι χαμένοι και κερδισμένοι της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ποιοι εκλέγονται βουλευτές, ποιοι μένουν εκτός και ποιοι δίνουν τη μάχη μέχρι το τελευταίο εκλογικό τμήμα.

του Τάσου Τασιούλα

Μια πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των εκλογικών τμημάτων (πλην ενός στη Β’ εκλογική περιφέρεια), επιχειρεί η Voria.gr, τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και υποψηφίων.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που με συνολικό ποσοστό σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης 4,71% ξεπέρασε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (4,18%). Ο κ. Λεβέντης κατόρθωσε να συγκεντρώσει στις δυο εκλογικές περιφέρειες περισσότερες από 26.000 ψήφους, την ώρα που ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκέντρωνε 7.842, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου 6.998 και ο συνασπισμός Πράσινων-ΔΗΜΑΡ 3.385. Καλά τα πήγε και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου που συγκέντρωσε 10.630 ψήφους.

Μάλιστα στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ένωση Κεντρώων συγκέντρωσε ποσοστό 5,11% και 17.735 ψήφους, μόλις 1.500 κάτω από τους ΑΝΕΛ και 3.500 ψήφους περισσότερες από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης 37.000 ψήφους περισσότερες από τη ΝΔ και το ποσοστό του εκτοξεύτηκε στο 33,18% (σύνολο ψήφων 183.312), έναντι 26,49% της ΝΔ (σύνολο ψήφων 146.304).

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς ξεπέρασε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες (πάνω από 30.000 ψήφους περισσότερες).

Τρίτη σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης είναι η Χρυσή Αυγή, με συνολικό ποσοστό 7,39%, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς της από το Ποτάμι στη Β’ εκλογική περιφέρεια. Τα δύο κόμματα στο νομό Θεσσαλονίκης τα χωρίζουν περίπου 4.000 ψήφοι (σχεδόν όλοι στη Β’ Θεσσαλονίκης υπέρ της Χρυσής Αυγής).

Οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ πέρασαν το ΠΑΣΟΚ στο νομό. Οι ΑΝΕΛ πήραν την πέμπτη θέση με 5,68%, ακολούθησε το ΚΚΕ με 1.500 ψήφους λιγότερες (5,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στην όγδοη θέση στο νομό με 4,18% και 23.089 ψήφους.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης πάντως, πέμπτο ήρθε το ΚΚΕ, που ξεπέρασε τους ΑΝΕΛ για μόλις 150 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ το κράτησε η Β’ Θεσσαλονίκης όπου ήρθε έβδομο, με 600 ψήφους πάνω από την Ένωση Κεντρώων.

Οι βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει επτά βουλευτές, η ΝΔ τέσσερις κι από έναν Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.

Με 30 τμήματα στα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι ψήφοι, από το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκλέγονται τελικά οι Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Βούλα Τεκτονίδου και Γιάννα Γαϊτάνη, ενώ ελπίδες έχει η Κυριακή Μάλαμα, αφού η διαφορά της από την κ. Γαϊτάνη είναι λιγότερες από 200 ψήφους.

Αν κάποιος εξαιρέσει τους τέσσερις που ήταν ήδη βουλευτές (Αμανατίδης, Χαραλαμπίδου, Κουράκης και Γαϊτάνη) και ήταν αναμενόμενο να έχουν το προβάδισμα (υπήρχε μια υποψία ότι η κ. Γαϊτάνη ήταν η λιγότερο ισχυρή των τεσσάρων, η οποία και επιβεβαιώθηκε), η τέταρτη θέση για τον κ. Μηταφίδη ήταν επίσης αναμενόμενη επιτυχία με τη φόρα που είχε από τις δημοτικές εκλογές.

Ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης ήταν επίσης αναμενόμενο ότι θα ήταν μέσα στην πρώτη εξάδα, αφού ήταν ο πλέον προβεβλημένος των υποψηφίων και για πολλούς ψηφοφόρους ήταν εκείνος που εκπροσωπούσε την ΕΡΤ. Η έκπληξη ήταν η δυναμική που είχε τελικά η Βούλα Τεκτονίδου, η οποία είχε τη δική της εκλογική «πελατεία» και αποδεικνύεται ισχυρή. Εξαιρετικό είναι το αποτέλεσμα και για την Κυριακή Μάλαμα, η οποία φαίνεται μεν να μένει εκτός Βουλής, όμως προεκλογικά εάν κάποιος έλεγε ότι θα ήταν στις πρώτες οχτώ θέσεις του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα τον θεωρούσαν υπερφίαλο.

Αντιθέτως, δεν πήγαν καθόλου καλά τα πράγματα για γνωστά ονόματα, όπως ο Χρήστος Λάσκος κι ο Αλέξης Μπένος, που προσδοκούσαν καλύτερες θέσεις, όπως άλλωστε και για τον συνδικαλιστή της ΕΥΑΘ, Γιώργο Αρχοντόπουλο, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, που εκπροσωπούσε, μαζί με την Ελεονώρα Ζώτου τους Οικολόγους Πράσινους στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης και τη Ρία Καλφακάκου.

Καμιά έκπληξη δεν είχε η μάχη του σταυρού για τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης πήραν άνετα τις πρώτες δυο θέσεις και εκλέγονται μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Η τέταρτη έδρα πηγαίνει στην Έλενα Ράπτη, η οποία παραμένει ισχυρή, ενώ εκτός Βουλής μένει ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός. Τις επόμενες δυο θέσεις όπως ήταν αναμενόμενο καταλαμβάνουν οι δυο πρώην γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης, Στράτος Σιμόπουλος και Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ επιτυχία πρέπει να θεωρείται η θέση της Άννας Ευθυμίου, που με την πρώτη εμφάνισή της σε βουλευτικές εκλογές εγγράφει σοβαρές υποθήκες για το μέλλον, όπως άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς (συνονόματος του πρωθυπουργού), που ήταν υποψήφιος με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα στις περιφερειακές εκλογές. Χαμηλές πτήσεις για τους κ.κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Δημήτρη Πανοζάχο και Έφη Βασιλειάδου.

Βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή εξελέγη ο Αντώνης Γρέγος, όπως αναμενόταν.

Από το Ποτάμι εκλέγεται η Χριστίνα Ταχιάου, η οποία έδωσε σκληρή μάχη με τη Νιόβη Παυλίδου, ωστόσο έχει αποκτήσει τις τελευταίες ώρες ασφαλές προβάδισμα. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 810 από τα 816 εκλογικά τμήματα, η κα Ταχιάου παίρνει 4.630 σταυρούς, έναντι 4.473 της κας Παυλίδου. Η μεγάλη έκπληξη είναι η Κική Αλεξανδρίδου, ενώ το «μεγάλο όνομα», ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, που θεωρείτο το φαβορί για την πρωτιά είναι τέταρτος. Καλή η θέση του Χρήστου Εμμανουηλίδη, ενώ η Γιάννα Παναγοπούλου αναμενόταν να πάει καλύτερα.

Στο ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Βάρδαλης κι όχι ο Γιάννης Δελής, που είναι ο επικεφαλής της παράταξης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Και στους ΑΝΕΛ όμως μένει εκτός Βουλής ο Γαβριήλ Αβραμίδης, τον οποίο πέρασε σε ψήφους ο Κώστας Ζουράρης, ο οποίος θα είναι στα έδρανα της νέας Βουλής. Η τρίτη θέση για τη Χριστίνα Λεμονιά Τυπάδη θεωρείται επιτυχία.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Σαουλίδης αποδείχτηκε τελικά πολύ ισχυρός, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από τον Χρήστο Παπαστεργίου. Ωστόσο, δεν κέρδισε μια θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου, καθώς την έδρα καταλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι βουλευτές στη Β’ Θεσσαλονίκης

Στη Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκλέγουν από δυο βουλευτές, ενώ από έναν εκλέγουν Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές εξελέγησαν τα φαβορί του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου και Σωκράτης Φάμελλος.

Τα φαβορί εξελέγησαν βουλευτές κι από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης δεν απειλήθηκαν για τις πρώτες δυο θέσεις, όμως πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων πήρε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που τα πήγε εξαιρετικά.

Από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής φαίνεται να εκλέγεται ο Φώτης Γραικός, ενώ πολύ κοντά σε ψήφους είναι ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Στο Ποτάμι Νίκος Νυφούδης και Κατερίνα Μάρκου (όπως αναμενόταν) δίνουν μάχη τμήμα με τμήμα για να δουν ποιος θα είναι στην πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει την εκλογή του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 487 από τα 492 εκλογικά τμήματα, η κα Μάρκου προηγείται με μόλις 33 ψήφους του κ. Νυφούδη (2.652 έναντι 2.619 σταυρών).

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε η Ρένα Θωμαΐδου, που έπαιξε στα ίσα τους δύυο πρώτους, αλλά τελικά παίρνει την τρίτη θέση.

Από τους ΑΝΕΛ η Σταυρούλα Ξουλίδου κατάφερε να επανεκλεγεί, όπως και η Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ, αφήνοντας πίσω της τους κ.κ. Ρέβα και Ιγνατιάδη.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπάρχει ντέρμπι, με τον Γιώργο Αρβανιτίδη να φαίνεται ότι θα επικρατήσει του Παντελή Κουκουλεκίδη και θα εκλεγεί, αν και απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 90 τμήματα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη σειρά. Η διαφορά τους άλλωστε είναι κοντά στις 200 ψήφους. Τρίτη η Κούλα Γιαννακίδου.

Τελευταία ενημέρωση 17:24

ZENITH