Skip to main content

Πώς να επωφεληθείτε από την πτώση στην αγορά του χρυσού

Ο χρυσός δεν χάνει ποτέ τη λάμψη του. Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να επωφεληθεί από την πτώση της τιμής του χρυσού, εξηγεί η Saxo Bank.

Το καλοκαίρι του 2011, είχε παρατηρηθεί έντονη στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό, ο οποίος αποτελούσε την πιο δημοφιλή επένδυση, με την τιμή του να αγγίζει ύψη-ρεκόρ, φτάνοντας τα 1.890,7 USD/ ουγγιά τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με τη Saxo Bank, μεγάλο μέρος της ζήτησης είχε πυροδοτηθεί από την κρίση στην Ευρωζώνη και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Με τον χρυσό να χρησιμοποιείται ως ασφαλές καταφύγιο, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα ράλι αγορών, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από σημαντικές αλλαγές που πιθανόν να επηρέαζαν αρνητικά τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ώθησε τις τιμές σε πρωτόγνωρα υψηλά ιστορικά επίπεδα που δεν επαναλήφθηκαν ποτέ έκτοτε.

Όπως επισημαίνει η Saxo Bank, ενώ μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν οι τόσο υψηλές τιμές του χρυσού, οι επενδύσεις σε χρυσό συνεχίζουν να προσφέρουν πλεονεκτήματα. Ο χρυσός χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο ενός χαρτοφυλακίου, ως μια μορφή ασφάλισης από τις απώλειες των υπόλοιπων τίτλων. Ο χρυσός φημίζεται για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: οι αποδόσεις του κινούνται ανεξάρτητα από τις λοιπές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι μετοχές – κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό όταν η αγορά μετοχών είναι πτωτική. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού συνήθως ενισχύεται όταν το USD κινείται πτωτικά. Σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, θεωρείται γενικώς σωστό να διατηρείται ένα ποσοστό 5-10% σε επενδύσεις χρυσού.

Υπάρχουν, όμως, επενδυτικές ευκαιρίες όταν η αγορά χρυσού κινείται πτωτικά; Σύμφωνα με την τράπεζα επενδύσεων, η διαπραγμάτευση του χρυσού μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, με την πλέον συνηθισμένη να είναι ο φυσικός χρυσός (ράβδοι χρυσού). Ωστόσο, ένα μειονέκτημα της διαπραγμάτευσης φυσικού χρυσού είναι ότι οι επενδυτές επωφελούνται μόνο όταν η αγορά είναι ανοδική. Παρ' όλα αυτά, ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος πρόσβασης στην αγορά του χρυσού είναι οι επενδύσεις σε CFDs Χρυσού (Συμβόλαια επί της Διαφοράς), τα οποία επιτρέπουν στους επενδυτές να πραγματοποιούν κέρδη μέσω των μεταβολών της αγοράς χρυσού, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των μεταβολών αυτών (πτωτική ή ανοδική).

Τα CFDs Χρυσού αποτελούν παράγωγο προϊόν, το οποίο προσφέρει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στην αγορά και να διαπραγματεύονται σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές της τιμής, χωρίς να απαιτείται να κατέχουν το υποκείμενο προϊόν. Το ενδεχόμενο κέρδος προκύπτει προβλέποντας αν η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί ή θα μειωθεί. Αυτή η ευελιξία για δυνατότητα επίτευξης κέρδους τόσο από τις ανοδικές όσο και από τις καθοδικές κινήσεις της τιμής, μέσω θέσεων αγοράς ή θέσεων πώλησης, αντίστοιχα, αποτελεί και τον βασικό λόγο της αυξανόμενης δημοτικότητας των CFDs Χρυσού.

Η αγορά φυσικού χρυσού ως μακροπρόθεσμη επένδυση θα παρουσιάζει πάντα πλεονεκτήματα, ιδίως γιατί ο χρυσός διατηρεί την αξία του διαχρονικά και αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο αντιστάθμισης του κινδύνου απέναντι στον πληθωρισμό. Ωστόσο, το πλεονέκτημα των CFDs Χρυσού έναντι της αγοράς φυσικού χρυσού είναι ότι κάποιος μπορεί να διαπραγματευτεί πολύ μικρότερους όγκους σε σχέση με την αγορά του φυσικού προϊόντος, καθώς και ότι μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελός του τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των επενδύσεων σε χρυσό είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μια στρατηγική ασπίδα προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις της αποτίμησης των νομισμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το USD κινείται ανοδικά λόγω της σταδιακής ανάκαμψης, προκαλώντας μειωμένη ζήτηση για τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, το συγκεκριμένο μέταλλο διαθέτει ακόμα αξιόλογες προοπτικές ανόδου – κυρίως λόγω του παγκόσμιου πλεονάσματος αποθεμάτων, το οποίο αντιπαραβάλλεται ολοένα και περισσότερο με την έλλειψη παραδοσιακών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα ομόλογα, καθώς πολλές αγορές ομολόγων χαρακτηρίζονται από αρνητικά επιτόκια.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πτωτική τάση του χρυσού ενδέχεται να μην συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό υποστηρίζει ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, ο οποίος σχολιάζει ότι ο χρυσός παραμένει στην κορυφή της λίστας του για νέες επενδύσεις: «Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο ρυθμός των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, παραδίδοντας τελικά τη σκυτάλη της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές – αν όχι στο δ' τρίμηνο του 2015, σίγουρα εντός του 2016. Το πρόβλημα είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι ακόμα έτοιμες, λόγω του υψηλού χρέους σε USD και των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη είναι ακόμα πολύ αδύναμη ώστε να συνεισφέρει θετικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, δημιουργώντας, έτσι, ένα σχετικό κενό ανάπτυξης.»

Σύμφωνα πάντα με τη Saxo Bank, ανεξάρτητα από το αν η τιμή του χρυσού θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα ή όχι, ο χρυσός θα εξακολουθεί πάντα να διαδραματίζει έναν σημαντικό στρατηγικό ρόλο σε κάθε ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων – και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσει τη λάμψη του.

ZENITH