Skip to main content

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες στις εκλογές

Η ακτινογραφία της Κάπα Research για την ιστορική εκλογική μάχη: Δείτε τα ποσοστά ανά ηλικία, επάγγελμα και φύλλο. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την άνετη νίκη, σε ποια λίγα μέτωπα άντεξε η ΝΔ.
Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα την ιστορική επικράτηση του ΣΡΥΙΖΑ, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ακτινογραφία της ψήφου, που ουσιαστικά μαρτυρά τους λόγους για τους οποίους ένα κόμμα της Αριστεράς, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κατέγραψε μεγάλη νίκη με διαφορά μάλιστα 8.5%.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση της Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όλες τις επαγγελματικές αλλά και τις ηλικιακές ομάδες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 34,8% των μετακινήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη ΔΗΜΑΡ, το 24,4% από το ΠΑΣΟΚ, το 24% από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 20,7% από το ΚΚΕ και το 20,5% από το Ποτάμι, ενώ ένα 10,7% προήλθε από τη Χρυσή Αυγή, 8,6% από τη Νέα Δημοκρατία και 7,6% από το ΛΑΟΣ. Αντίστοιχες μετακινήσεις έγιναν και προς τη Νέα Δημοκρατία, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το ΛΑΟΣ (50,1%) και ένα 20,8% προήλθε από το Ποτάμι.
 
Στην ψήφο ανά ηλικιακή κατηγορία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το προβάδισμα σε όλες της κατηγορίες, εκτός από αυτή των άνω των 65 ετών όπου η ΝΔ ήταν πρώτη με διαφορά 2,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη στις ηλικίες 54-59 ετών (43,4%) και 48-53 ετών (42%), με τη διαφορά έναντι της ΝΔ να κυμαίνεται περί τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτός από τους 65+, η ΝΔ φαίνεται να αντέχει μόνο στις κατηγορία 24-29 ετών και 60-65 ετών, όπου χάνει με μικρή διαφορά, ενώ σχεδόν 14% είναι η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους 18-23 ετών και 10% στις ηλικίες 36-41 ετών. 
 
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων των κομμάτων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλή διείσδυση σε όλες τις κατηγορίες, έχοντας με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε άνεργους (43,4%), αγρότες (39,8%), φοιτητές (38,7%), ελεύθερους επαγγελματίες (37,8%) και δημοσίους υπαλλήλους (38,4%). Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη προηγείται μόνο στους επιχειρηματίες (37,5%) και τους συνταξιούχους (33,3%), ενώ χάνει με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις νοικοκυρές.
 
Αναφορικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφεται στους ψηφοφόρους με στοιχειώδη εκπαίδευση, στο 12,2%, ακολούθως στους ψηφοφόρους με ανώτερη εκπαίδευση (σχεδόν 9%) και τέλος στη μέση εκπαίδευση(διαφορά 7,5%).
 
 
Αναλυτικά οι πίνακες της Κάπα Research, όπως τους δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής».
 
 
 
 
Image
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες στις εκλογές
 
Image
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες στις εκλογές
 
Image
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες στις εκλογές
 
 
Business Story
Off

ZENITH