Skip to main content

Πώς θα αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία ύψους 300 δισ. ευρώ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση.
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου νασυγκεντρώσει μέσα στους επόμενους μήνες τη διαχείριση όλων των ακινήτωντου Δημοσίου, απορροφώντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕταιρείαςΤουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Ακόμη,εξετάζεται η παραχώρηση στη νέα εταιρεία ακόμη και ακινήτων πουδιαχειρίζονται άμεσα τα υπουργεία.

Μόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαχειρίζεταιακίνητα αξίας 272 δισ. ευρώ, τα οποία αποδίδουν κάθε χρόνο έσοδα μόλις30 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔ διαθέτει 71.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικήςεκτιμώμενης έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων.

Σε περίπου 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η περιουσία που έχει στοχαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Συνολικά πρόκειται για περισσότερους από 370 τίτλους τουριστικών ακινήτων σε παραλίες καιστις καλύτερες τοποθεσίες της χώρας.

Η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εντός των ημερών θα υπάρξει ακρόαση στη Βουλή του προτεινόμενου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι επιλογής ακινήτων που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο αξιοποίησης εξετάζεται είτε η διαχείριση μέσω συμβάσεων παραχώρησης, όπως ήδη προβλέπει και ο Νόμος 3049/2002, είτε η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσα από εταιρείες συμμετοχών, χωρίς να αποκλείεται ενδεχόμενη εισαγωγή των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ZENITH