Skip to main content

Πώς θα επιβραβευθούν οι «συνεπείς» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις μελετά το υπουργείο Οικονομικών, προς αποφυγή... προσφυγών από συνεπείς φορολογούμενους στη Δικαιοσύνη.

Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις μελετά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγει προσφυγές από συνεπείς φορολογούμενους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο προτείνει επιβράβευσή τους, με την παροχή έκπτωσης φόρου 5%-10% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους. Παράλληλα, συζητείται και η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφών φόρου.

Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στην Καραγεώργη Σερβίας, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Η ίδια, μάλιστα, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες πως «η σκέψη υπάρχει, είναι πολύ γενική για τους συνεπείς φορολογούμενους. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής ότι είναι μια πρόταση που μου έκαναν μέσα από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, υπηρεσιακοί παράγοντες». «Ήταν οι πρώτοι που μου είπαν ότι πρέπει να δώσουμε κάποιο μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, γιατί κάποιοι θα νιώσουν αδικημένοι», είχε επισημάνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι χρειάζονται τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί έως τις 10 Μαρτίου, η ρύθμιση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, δε, πως στις πρώτες αντιδράσεις για τη ρύθμιση συγκαταλέγεται η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης «ατυχή επιλογή».



 




 

ZENITH