Skip to main content

Πώς θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες

Πού αποσκοπεί η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ).

Τελικώς, οι τράπεζες στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, οδεύουν προς πλήρη ...κρατικοποίηση! Ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο, απηχεί 100% την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί αυτός θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θα εξυπηρετεί η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  (ΤΧΣ).

Συγκεκριμένα, μέσω αυτής της αλλαγής, οι κοινές μετοχές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, που έχει σήμερα στην κατοχή του το Δημόσιο, θα μετατραπούν σε κοινές με δικαίωμα. Κι αυτό, πρακτικά, θα έχει ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ θα ελέγχει και το περίπου 35% της Eurobank.

Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή που θα σηματοδοτήσει η μετατροπή του νόμου που αφορά στο ΤΧΣ. Μέσω αυτής, ο κ. Τ. Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρόεδρος του Ταμείου. Η τοποθέτηση του, όμως, θα ανακοινωθεί μετά την αλλαγή του νόμου καθώς έτσι θα απαλειφθεί ο όρος που δεν επιτρέπει σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ να έχουν υπηρετήσει την τελευταία τριετία σε πιστωτικό ίδρυμα. Και κάπως έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τις αλλαγές στο χώρο, που αναμένονται εδώ και τόσο καιρό...
 

ZENITH