Skip to main content

Πώς θα «πληρώσει» ο ιδιωτικός τομέας το ...πακέτο

Όσοι θεωρούν ότι ο ιδιωτικός τομέας «τη γλίτωσε φθηνά», μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, μάλλον έχουν ελλειπή πληροφόρηση σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει ή δεν θέλουν να αντικρίσουν τη
Όσοι θεωρούν ότι ο ιδιωτικός τομέας «τη γλίτωσε φθηνά», μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, μάλλον έχουν ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει ή δεν θέλουν να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι, κατ΄ αρχήν, η χώρα οδεύει σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων, ξηλώνονται όλα όσα είναι γνωστά έως σήμερα στις αμοιβές, τις αυξήσεις και στις εργασιακές σχέσεις.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναμένεται σημαντική μείωση των κατώτατων ημερομισθίων. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινισθεί που θα διαμορφωθεί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη του 5% ή και του 10%. Την ίδια ώρα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση και του ορίου απολύσεων. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αρχικά οδεύουμε στο 5%, από το 2% που είναι σήμερα, χωρίς να αποκλείεται ο πήχης να διαμορφωθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, αναμένεται μείωση της αποζημίωσης στις απολύσεις, για την οποία δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί πού θα διαμορφωθεί.

Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και μια γενναία μείωση της αποζημίωσης για τις υπερωριακές αμοιβές. Τα σενάρια που ακούγονται και σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά κι ορισμένα από αυτά κάνουν λόγο ακόμα και για περικοπές της τάξης του 30% και του 40%. Το ποσοστό αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα, θα προσδιορισθούν με ακρίβεια εντός του Μαΐου και πάντως πριν τα μέσα Ιουνίου.

ZENITH