Skip to main content

Πόσο ελληνικό είναι το γάλα που πίνουμε;

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων για τις αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία διετία οι εισαγωγές γάλακτος διπλασιάστηκαν σύμφωνα με
Πληθαίνουν οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων για τις αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 2008 καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των εισαγωγών φθηνού γάλακτος από τη Δυτική Ευρώπη και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε δραματικά τους τελευταίους μήνες και ο αριθμός των βιομηχανιών γάλακτος που πραγματοποιούν εισαγωγές γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα ράφια του ψυγείου μας ως «ελληνικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία διετία οι εισαγωγές γάλακτος  διπλασιάστηκαν, όπως αποκάλυψε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.

Την ίδια ώρα τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2010, γνωστοποιεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Λάρισας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Μιχάλης Τζιότζιος

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταναλώνονται περισσότερο από 1 εκατ. τόνοι αγελαδινού γάλακτος, τη στιγμή που παράγεται περίπου 700.000 τόνοι, άρα είναι φυσικό επακόλουθο οι υπόλοιπες ποσότητες να είναι εισαγόμενες.

Μόνο το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, εισήχθησαν από ευρωπαϊκές χώρες 11.128 τόνοι νωπού αγελαδινού γάλακτος. Το προϊόν μπορεί να εισάγεται επίσης υπό τη μορφή κρέμας, σκόνης και παγοκολώνας. Μέχρι πέρσι μόνο τέσσερις εταιρείες προχωρούσαν σε εισαγωγές, φέτος έφτασαν τις 14, υπογράμμισε ο κ. Τζιότζιος.

«Ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 150.000 τόνοι φέτα, η ελληνική παραγωγή καλύπτει μόνο τις 90.000 τόνοι και οι υπόλοιποι 60.000 τόνοι προέρχονται από «λευκό τυρί», σημείωσε ο κ. Τζιότζιος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στους χώρους εστίασης, κυρίως εκεί πωλείται το λευκό τυρί, εκεί πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι», πρόσθεσε.  

Αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι ο ΕΛΟΓΑΚ και ο ΕΦΕΤ, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, και οι δύο οργανισμοί δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι γι΄ αυτό το έργο. 

Παρόλα αυτά οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επίσημες καταγγελίες, καθώς τα στοιχεία που έχουν δεν είναι επαρκή. «Εμείς δεν μπορούμε να ελέγχουμε το φαινόμενο, ό,τι στοιχεία έχουμε είναι από τους κτηνοτρόφους σε κάθε νομό», επισημαίνει ο κ. Καμπούρης.

«Ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει από πού προέρχεται αυτό που καταναλώνει. Θα πρέπει να γνωρίζει τι πληρώνει, την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης του κάθε προϊόντος, ώστε να έχει τη δυνατότητα επιλογών», σημειώνει.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι αυτό που ζητούν είναι να υπάρχει διαχωρισμός του εισαγόμενου γάλακτος από το ελληνικό, καθώς εκτός ότι παραπλανάται ο καταναλωτής, είναι μεγάλο το πλήγμα που δέχεται και ο κλάδος τους.

ZENITH