Skip to main content

Πόσο κοστίζουν οι διακοπές στη Χαλκιδική

Από 210 ευρώ μέχρι 700 ευρώ κυμαίνεται το κόστος διαμονής μιας τετραμελούς οικογένειας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για διακοπές μιας εβδομάδας στη Χαλκιδική. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κάνουν
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Από 210 ευρώ μέχρι 700 ευρώ κυμαίνεται το κόστος διαμονής μιας τετραμελούς οικογένειας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής για μια εβδομάδα, καθώς, μετά τους ξενοδόχους του νομού, και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κάνουν προσφορές μέχρι και 20% στις τιμές των καταλυμάτων τους. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού φέτος θα «τιμήσουν» τη Χαλκιδική κυρίως επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες.

«Βλέποντας ότι η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 10%, μειώσαμε κατά 20% τις τιμές μας, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες», δήλωσε στη Voria.gr ο γγ της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Δημήτρης Χαδαλής.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η διαμονή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο είναι πιο φθηνή από τη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο – αφού στα δωμάτια προσφέρονται παροχές όπως η κουζίνα, που γλιτώνει τους τουρίστες από περιττά έξοδα.

Χαρακτηριστικά, η διανυκτέρευση σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής μπορεί να κοστίσει από 30 ευρώ τη βραδιά για μια οικογένεια τον Ιούλιο, ενώ από 50 ευρώ μέχρι 90 ευρώ τον Αύγουστο. Στη τιμή περιλαμβάνονται παροχές όπως κλιματισμός, ψυγείο, τηλεόραση, κουζίνα, ατομικό μπάνιο ακόμη και ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, όσοι προτιμήσουν το Πευκοχώρι για τις διακοπές τους μπορούν να βρουν κατάλυμα από 30 ευρώ μέχρι 75 ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο και από 50 μέχρι 90 ευρώ τη βραδιά τον Αύγουστο. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στην Αγ. Παρασκευή, όπου κάποιος μπορεί να νοικιάσει δωμάτιο από 50 ευρώ.

Λίγο πιο ακριβά αλλά σε λογικό πλαίσιο θα πληρώσουν τις διακοπές τους όσοι προτιμήσουν κάποιον πιο τουριστικό προορισμό της Κασσάνδρας όπως την Καλλιθέα, το Πολύχρονο και τη Φούρκα. Στην Καλλιθέα το δίκλινο διαμέρισμα μπορεί να κοστίσει από 50 ευρώ τη βραδιά, ενώ το τρίκλινο και το τετράκλινο από 60 ευρώ. Στο Πολύχρονο η τιμή ενός τρίκλινου καταλύματος ξεκινάει από 70 ευρώ τη βραδιά, ενώ το τετράκλινο από 80-95 ευρώ. Τέλος, στη Φούρκα η διαμονή σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο της περιοχής μπορεί να κοστίσει από 45 ευρώ μέχρι 100 ευρώ (την περίοδο αιχμής). Έτσι, ένα δίκλινο δωμάτιο μπορεί να το βρει κάποιος από 45 ευρώ έως 65 ευρώ, το τρίκλινο από 52 ευρώ μέχρι 85 ευρώ, ενώ το τετράκλινο από 85-100 ευρώ ανάλογα την περίοδο.

Αντίστοιχα, όσοι προτιμήσουν τη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο μπορούν να βρουν δωμάτιο από 65 ευρώ μέχρι 120 ευρώ ανάλογα την περίοδο.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής οι τιμές κυμαίνονται από 35 ευρώ μέχρι 138 ευρώ, για όποιον επισκεφτεί τη Σιθωνία για τις διακοπές του.

Ενδεικτικά, στο Ν. Μαρμαρά για την περίοδο από 1 Ιουλίου μέχρι 15 Ιουλίου και από 20 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου το δίκλινο διαμέρισμα κοστίζει από 35 ευρώ, ενώ το τρίκλινο από 40 ευρώ. Αντίστοιχα, για την περίοδο 16 Ιουλίου μέχρι 19 Αυγούστου οι τιμές για το δίκλινο κατάλυμα ξεκινούν από 40 ευρώ, ενώ για το τρίκλινο από 60 ευρώ.

Στη Νικήτη, οι τιμές των τρίκλινων διαμερισμάτων ξεκινάει από 60 ευρώ και των πεντάκλινων από 80 ευρώ, ενώ στη Σάρτη μπορεί να βρει κάποιος δωμάτιο από 50 ευρώ – το δίκλινο - μέχρι 78 ευρώ – το πεντάκλινο.

Από 75 ευρώ μέχρι 138 ευρώ θα κοστίσει το δωμάτιο σε κάποιον που θα αποφασίσει να περάσει το καλοκαίρι του στην Τορώνη. Συγκεκριμένα, από 8-28 Ιουλίου και από 23-31 Αυγούστου το δίκλινο ξεκινάει από 75 ευρώ, το τρίκλινο από 85 ευρώ και το τετράκλινο από 128 ευρώ. Αντίστοιχα, για την περίοδο από 28 Ιουλίου μέχρι 22 Αυγούστου οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 80 ευρώ, για το τρίκλινο από 90 ευρώ και για το τετράκλινο από 138 ευρώ τη βραδιά.

Από 70 ευρώ μέχρι 182 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για τα ξενοδοχεία της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνεται ανάλογα με το κατάλυμα πρωινό και ένα γεύμα.

Τέλος, στα Ν. Ρόδα και στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που βρίσκονται στο τρίτο πόδι, τον Ιούλιο οι τιμές για τα δίκλινα και τα τρίκλινα ξεκινούν από 35 ευρώ και φτάνουν τα 45 ευρώ, τα τετράκλινα κυμαίνονται μεταξύ 40-50 ευρώ. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο οι τιμές για τα δίκλινα και τα τρίκλινα ξεκινούν από 45 έως 55 ευρώ και για τα τετράκλινα από 50-60 ευρώ τη βραδιά.

Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στα ξενοδοχεία, όπου κάποιος μπορεί να διαμείνει σε κάποιο δωμάτιο από 65 ευρώ τη βραδιά.


Μειωμένη η κίνηση

Μειωμένη κατά 10%, κυρίως από την εγχώρια αγορά, είναι η κίνηση αυτή την περίοδο και, όπως τονίζει ο κ. Χαδαλής, αναμένεται να φτάσει το 15%-20% φέτος. Ωστόσο, η ζήτηση από τις Βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παρουσιάζει μια αύξηση κατά 10% η οποία είναι ενθαρρυντική και όπως σημειώνει ο κ. Χαδαλής, οι Βαλκάνιοι είναι αυτοί που θα στηρίξουν για ακόμη μια φορά τον τουρισμό της Χαλκιδικής.

«Η κίνηση ακόμη είναι συγκρατημένη, επειδή οι Έλληνες, κυρίως, κάνουν συνήθως την τελευταία στιγμή κρατήσεις. Από το εξωτερικό έχουμε μια μείωση της τάξης του 5% κυρίως από Αγγλία και Γερμανία. Ωστόσο, από τις χώρες των Βαλκανίων παρατηρούμε μια αύξηση 5-10% και πιστεύουμε ότι θα μας στηρίξουν αρκετά φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαδαλής.

Παράλληλα, οι αλλοδαποί τουρίστες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και επισκέπτονται την χώρα μας μόνο για 4-5 ημέρες, ενώ παλιότερα έμεναν στην Ελλάδα περισσότερο από μια βδομάδα.

ZENITH