Skip to main content

Πόσο πιθανή είναι η αναδιάρθρωση του χρέους

Πού θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος σε βάθος τριετίας - πενταετίας; Σε τέτοια επίπεδα, που τα σημερινά, της τάξης του 114%, θα φαντάζουν σαν μια «γλυκιά ανάμνηση».
Πού θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος σε βάθος τριετίας - πενταετίας; Σε τέτοια επίπεδα, που τα σημερινά, της τάξης του 114%, θα φαντάζουν σαν μια «γλυκιά ανάμνηση». Αυτό υποστηρίζουν τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο (πχ στη WSJ), όπου μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση, γίνεται μια εκτίμηση για ένα ποσοστό της τάξης του ...150%. Μετά από αυτό κι εφόσον βεβαίως αυτή η προοπτική επαληθευτεί, η εκτίμηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη κ. Βέμπερ, ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί σύντομα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, μάλλον δεν «ακούγεται» και τόσο υπερβολική.

«Στην περίπτωση αυτή, η σοβαρή εναλλακτική λύση που έχουμε είναι να μετατρέψουμε ένα μεγάλο κομμάτι του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μας σε μεσομακροπρόθεσμο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται», επισημαίνει στη Voria.gr αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, από το οποίο ζητήθηκε η άποψή του. Κι εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες κινήσεις γίνουν, θα αφορούν στα ομολογιακά δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδει, πάντως, μετά βδελυγμίας αυτή την προοπτική.

Το έκανε και χθες. Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται είναι: Θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά; Μπορεί κανείς να φανταστεί πού θα διαμορφώνονταν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αν τολμούσε να αφήσει - έστω- ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αιωρείται;

ZENITH