Skip to main content

Πόσο θα μας κοστίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Έρευνα της Voria.gr για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα διακοσμητικά. Πόσο κοστίζουν τα τεχνητά και τα φυσικά έλατα.
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Από 15 ευρώ μέχρι 700 ευρώ κυμαίνεται το κόστος για την αγορά και τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, με τις τιμές να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, όπως προκύπτει από την έρευνα της Voria.gr. Μέχρι στιγμής, το καταναλωτικό κοινό προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά του και στρέφεται σε οικονομικές λύσεις για τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, ενώ διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται στη ζήτηση για τα έλατα. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για τα φυσικά έλατα από τον Ταξιάρχη παρουσιάζεται αυξημένη, ενώ αντίθετα σημαντική πτώση καταγράφεται στις πωλήσεις φυσικών ελάτων σε γλάστρα.

Μειωμένες τιμές στα διακοσμητικά

Στα διακοσμητικά υπάρχουν τιμές για όλα τα πορτοφόλια: Μπορείτε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικό δέντρο με μπάλες, που κοστίζουν από 0,20 ευρώ μέχρι 6 ευρώ. Τα φωτάκια, που αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ κάθε δέντρου, στοιχίζουν από 3 ευρώ μέχρι 25 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παγώνη, ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, παρά τις μειωμένες τιμές οι καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν τα χριστουγεννιάτικα έξοδά τους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τα ίδια διακοσμητικά που είχαν και πέρσι.

«Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα φωτάκια είναι ιδιαίτερα χαμηλές και επομένως ο καθένας μπορεί να στολίσει το δέντρο του ανάλογα με το ποσό που διαθέτει. Υπάρχουν πολλά «κόλπα», προκειμένου να μην ξοδέψουμε πολλά χρήματα και συγχρόνως να μην φαίνεται το δέντρο μας φτωχό. Μπορούμε να βάλουμε γιρλάντες ή να αγοράσουμε κορδέλες και να φτιάξουμε φιόγκους και να τους στερεώσουμε πάνω στο δέντρο», επισημαίνει η κ. Ισμήνη Κόκκινη, διακοσμήτρια.

Δέντρα από 5 ευρώ μέχρι 6οο ευρώ

Ωστόσο, το κόστος ανεβαίνει κατά κύριο λόγο ανάλογα με τον τύπο του δέντρου που θα επιλέξουμε. Τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τεχνητών δέντρων, που εκτός από το ύψος και το χρώμα διαφέρουν και στο σχέδιο.

«Ήδη από πέρσι μπήκαν στην αγορά τα μοντέρνα έλατα, που είναι ανάποδα. Η μοντέρνα αυτή εκδοχή του ανάποδου Χριστουγεννιάτικου δέντρου που είτε κρέμεται  από το ταβάνι είτε στερεώνεται σε βάση είναι σαφώς ακριβότερη», αναφέρει η κα Μαριέττα Καλφοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κ. Καλφοπούλου, το κόστος για τα συγκεκριμένα έλατα μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο οικονομικές επιλογές. Η τιμή του κλασικού, τεχνητού έλατου ξεκινάει από 5 ευρώ, ενώ η τιμή του αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του, την πυκνότητα και την ποιότητά του.

Από 20 ευρώ τα φυσικά έλατα από τον Ταξιάρχη

Αυξημένη παρουσιάζεται παρά την οικονομική κρίση η ζήτηση για τα φυσικά έλατα, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Όπως τονίζει στη Voria.gr ο διευθυντής πανεπιστημιακών δασώνΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Αστεριάδης, οι τιμές για τα φυσικά έλατα αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Σύμφωνα με τον κ.Αστεριάδη, στο νομό Θεσσαλονίκης πωλούνται κάθε Χριστούγεννα περίπου 10.000 έλατα.

«Οι τιμές για τα δικά μου έλατα ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 50 ευρώ», εξηγεί ο παραγωγός από τον Ταξιάρχη, κ. Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος πουλάει φυσικά έλατα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Ο κ.Βαγιωνάς επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα. «Ωστόσο, η αύξηση  δεν αντιπροσωπεύει όλους τους ελατοπαραγωγούς καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές τιμές και ποιότητα», αναφέρει ο κ. Βαγιωνάς.

Αύξηση των πωλήσεων κατά 30% καταγράφει και ο ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη, κ. Γιάννης Τσακίρης. «Ο κόσμος είναι πλέον ενημερωμένος για τα έλατα του Ταξιάρχη, γνωρίζει ότι είναι ιδιωτικές καλλιέργειες και επομένως δεν καταστρέφουμε το περιβάλλον», εξηγεί ο κ.Τσακίρης,  ο οποίος έχει «παρατάξει» τα έλατά του στην περιοχή της Μπότσαρη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ένα καλό έλατο κοστίζει περίπου 30 ευρώ, ενώ η τιμή τους ανάλογα με το ύψος και την πυκνότητά τους κυμαίνεται από 20 ευρώ μέχρι 60 ευρώ. «Υπάρχουν, βέβαια, και έλατα που έχουν ύψος 9 μέτρα και είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους και τα οποία μπορεί να στοιχίζουν μέχρι και 200 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Τσακίρης.

Αντίθετα, ο  ελατοπαραγωγός, κ. Γιώργος Βλάχος θεωρεί ότι οι Θεσσαλονικείς είναι πιο διστακτικοί σε σχέση με πέρσι. «Πέρσι τα Χριστούγεννα, ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Φέτος, διαπιστώνω ότι πρώτα ρωτάει, ψάχνει και μετά αγοράζει. Αποφάσισα να διατηρήσω ίδιες τιμές με πέρσι, διότι καταλαβαίνω ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος, ο οποίος προσβλέπει σε αύξηση της κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πτώση μέχρι 50% στις πωλήσεις των φυσικών ελάτων σε γλάστρα

Από την άλλη πλευρά, σημαντική πτώση σημειώνεται στις πωλήσεις ελάτων σε γλάστρα. «Οι τιμές μας παραμένουν σταθερές τα τελευταία έξιχρόνια, ωστόσο δεν υπάρχει προσέλευση του κόσμου. Συγκριτικά με πέρσι οιπωλήσεις ελάτων σε γλάστρα είναι μειωμένη κατά 30%», υποστηρίζει ο κ.Δημήτρης Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης φυτώριου.

Στα φυσικά έλατα σε γλάστρα οι τιμές κυμαίνονται από 50 ευρώ που στοιχίζει τοελληνικό έλατο ύψους 1,5 μέτρων μέχρι 150 ευρώ που κοστίζει το Ιταλικόμε ύψος 2,5 μέτρα.

«Θεωρώ ότι ο κόσμοςέχει τρομοκρατηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και προτιμάει νααγοράσει ένα τεχνητό έλατο, που θα μπορεί να το έχει για πέντε χρόνια.Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με το έλατο που είναι φυτεμένο σεγλάστρα, ενώ σε αντίθεση με το τεχνητό, το αληθινό θα μπορεί να το έχειστο μπαλκόνι του ή να το μεταφυτεύσει στον κήπο του», υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Δημητριάδης, ιδιοκτήτης φυτώριου και προσθέτει:«Παλιότερα ο κόσμος ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένος με τα θέματαοικολογίας και περιβάλλοντος, τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μια πτώσητης τάξεως του 50% με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά».

ZENITH