Skip to main content

Πότε τελειώνουν τα λεφτά

Μέχρι πότε υπολογίζεται ότι επαρκούν τα διαθέσιμα αποθεματικά του Δημοσίου, για την πληρωμή των ανελαστικών υποχρεώσεων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Με τον εφιάλτη ενός πιστωτικού "ατυχήματος", το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση, ζει εδώ και μερικά 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται από καθ' ύλη αρμόδια χείλη, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μέχρι τις 10 Απριλίου υπολογίζεται ότι επαρκούν τα διαθέσιμα αποθεματικά του Δημοσίου, για την πληρωμή των ανελαστικών υποχρεώσεων, εντός και εκτός Ελλάδας (σε διεθνείς πιστωτές, όπως ΕΕ και ΔΝΤ)-εκτός βέβαια και αν μέχρι τότε προκύψει συμφωνία με τους εταίρους που θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης ή μέρους της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια έκτακτης ανάγκης. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, προβλέπει ότι, αν χρειασθεί, μισθοί και συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, ωστόσο τα επιδόματα θα καθυστερήσουν ή σε περίπτωση πολύ μεγάλης ανάγκης θα καταβληθεί ένα μέρος όλων των παραπάνω οφειλομένων και θα εξοφληθούν αμέσως μόλις βρεθεί η ρευστότητα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κανονικά η καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, από την Τράπεζα της Ελλάδας και σε κάθε ευκαιρία δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες. Ούτως ή άλλως, πάντως, το συνολικό τους υπόλοιπο έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που προσεγγίζουν πλέον στα 130 - 135 δισ. ευρώ.

ZENITH