Skip to main content

Πού διαμορφώνεται τελικά το έλλειμμα

Πόσο είναι τελικά το ύψος του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας; Στο ερώτημα αυτό κατηγορηματική απάντηση πριν από τις 22 Απριλίου δεν πρόκειται να δοθεί. Τι θα γίνει τότε; Θα ανακοινώσει το τελικό
Πόσο είναι τελικά το ύψος του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας; Στο ερώτημα αυτό κατηγορηματική απάντηση πριν από τις 22 Απριλίου δεν πρόκειται να δοθεί. Τι θα γίνει τότε; Θα ανακοινώσει το τελικό της πόρισμα επί του θέματος η Eurostat. Έως τότε, τα σενάρια, οι φήμες και οι ψίθυροι θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Χθες, πάντως, αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι «έχει ξεφύγει από το 12,7%» κι ότι κυμαίνεται πλέον μεταξύ 13% και 13,50%.

«Βεβαίως, υπάρχει και η επιφύλαξη σχετικά με το τι θα πει η Eurostat» προσέθεταν, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης ανόδου. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για 13,7%, το οποίο - σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις - είναι και πάλι «διορθωμένο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, όπως μεταδόθηκε ήδη από χθες από τη Voria.gr, το ποσοστό ήταν πάνω κι από το 14%, αλλά μετά από σχετική διαπραγμάτευση διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένο όριο.

Ό,τι κι αν ισχύει πάντως, στο τέλος της ημέρας δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την επιβολή ενός δεύτερου πακέτου μέτρων. Ο στόχος τους θα είναι να εξοικονομηθεί ποσό που αντιστοιχεί σε μια μονάδα του ΑΕΠ. Όση δηλαδή είναι και η διαφορά μεταξύ του 12,7% και του 13,7%.

ZENITH