Skip to main content

Πού κυμαίνονται σήμερα οι εκροές

Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται πλέον οι εκροές από τις εγχώριες τράπεζες τις τελευταίες ημέρες και ποιο το συνολικό ποσό που «σηκώνεται» ημερησίως.

Στα επίπεδα περίπου των 400 εκατ ευρώ κυμαίνονται πλέον οι εκροές από τις εγχώριες τράπεζες τις τελευταίες μέρες. Όσο η Κυριακή των εκλογών πλησιάζει, τόσο ο φόβος για την επόμενη μέρα δείχνει να μεγαλώνει, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, "χτυπάει" πάνω στη διάθεση των καταθετών για... αναλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανά τράπεζα, το συνολικό ποσό που «σηκώνεται» σε ημερήσια βάση, είναι μικρότερο των 100 εκατ ευρώ, ακόμα και σήμερα. Το ποσό θεωρείται και είναι διαχειρίσιμο, από κάθε άποψη, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι στην αντίστοιχη περίοδο του 2012 οι αναλήψεις ανά τράπεζα είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμα και τα 400 εκατ ευρώ (ενώ τώρα, το ίδιο ποσό, αφορά στο σύνολο των αναλήψεων που γίνονται από τις ελληνικές τράπεζες).

Ακόμα κι έτσι, όμως, το νούμερο είναι αρκετά υψηλό, γι' αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει έκτακτες αεροκομιδές ευρώ απ' την Φρανκφούρτη, γεγονός το οποίο δείχνει στην πράξη ότι η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη.

To 2012 είχαν γίνει δύο, με τα μισθωμένα τζάμπο της ΕΚΤ να προσγειώνονται νύκτα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνα, γεμάτα χαρτονομίσματα. Κάποια από αυτά - αρκετά όπως ισχυρίζονται όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν - βγαίνουν στην κυκλοφορία μόλις τώρα, και είναι τα γνωστά κολλαριστά ευρώ των ΑΤΜ. Ολο αυτό το διάστημα παρέμεναν συσκευασμένα στο θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ, για κάθε ενδεχόμενο...

ZENITH