Skip to main content

Πού μπαίνει ψαλίδι από το Μνημόνιο Νο2

Δραστικά μέτρα περικοπής των δαπανών, αρχής γενομένης από τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις και ειδικά τον ΟΣΕ, καθώς και «σκούπα» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον χώρο της Υγείας, π
Δραστικά μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών, αρχίζοντας από τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις και ειδικά τον ΟΣΕ, καθώς και «σκούπα» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον χώρο της Υγείας, περιλαμβάνει το Μνημόνιο Νο2(ή επίσημα το Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής) που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα για τις κρατικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση καλείται να ενισχύσει την αποδοτικότητα των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και την περαιτέρω μείωση των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών.

Παράλληλα, οι 10 μεγαλύτερες ζημιογόνες επιχειρήσεις θα έχουν τις οικονομικές τους καταστάσεις μέχρι και το 2009 δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου (διαρθρωτικός στόχος) για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.

Σχετικά με τον ΟΣΕ, το σχέδιο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τον περιορισμό των  λειτουργικών υποχρεώσεων-επιδοτήσεων προς δημόσιες υπηρεσίες σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ δεν θα δίνεται καμία νέα εγγύηση χρέους από το κράτος στην αναδιαρθρωμένη σιδηροδρομική επιχείρηση, η οποία πρέπει να διακόψει μια μακρά ιστορία μεγάλων ζημιών.

Εξάλλου, το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και, παράλληλα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Η μείωση του κόστους αποβλέπει στη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών πιέσεων από τις επιχειρήσεις, κάνοντας το φορέα εκμετάλλευσης των αμαξοστοιχιών κερδοφόρο για το οικονομικό έτος 2011. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μια σαφή στρατηγική για να καταστεί ο διαχειριστής των υποδομών οικονομικά βιώσιμος μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Αν είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των οικονομικών στόχων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του οργανισμού.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά τους ΟΤΑ, οι ελπίδες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης εναποτίθενται στον «Καλλικράτη», ο οποίος έχει αποστολή να μειώσει δραστικά τον αριθμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των φορέων, και των εκλεγμένων και διορισμένων λειτουργών.

Η κυβέρνηση, ακόμα, θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου και ειδικά όσες αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13.

Για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα συμβάλλουν στη συνολική δημοσιονομική εξυγίανση της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα περιορίσει τον δανεισμό, θα μειώσει τις μεταβιβάσεις και θα ελέγχει τη συνέπεια των προϋπολογισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.

Περικοπές στην Υγεία

Σε ό,τι έχει να κάνει με το συμμάζεμα του τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω το κόστος φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και θα επιταχύνει τις πληρωμές για να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών και να περιοριστεί η μεταφορά των υποχρεώσεων στο 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τις τιμές προμήθειας των φαρμακευτικών προϊόντων κατά 20% με την εφαρμογή ανώτατων ορίων τιμών για εγκεκριμένες λίστες φαρμάκων και βελτιωμένων προφίλ και συγκριτικών αξιολογήσεων για τους ασθενείς και τους γιατρούς, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες συνταγές, που θα πρέπει να αποφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .

Τέλος, στο κείμενο διευκρινίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ελεγκτικές εταιρίες στα κρατικά νοσοκομεία για να βελτιώσουν την οικονομική τους διαχείριση και για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δαπανών και των πληρωτέων λογαριασμών.

ZENITH