Skip to main content

Πού θα φτάσουν οι εκροές καταθέσεων έως την Κυριακή

Οι εκτιμήσεις για την καθημερινή εκροή καταθέσεων και η σύγκριση με το καυτό διάστημα του 2012.

Μπορεί οι εκροές από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να έχουν φτάσει στα 500 - 600 εκατ. ευρώ ημερησίως, ωστόσο ακόμα κι έτσι το συμπέρασμα που προκύπτει συνολικά είναι αισιόδοξο. Ο λόγος; Σε καμία περίπτωση, το ύψος των απωλειών δεν διαμορφώνεται στο αντίστοιχο του 2012.

Ως γνωστόν, τότε, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχε φτάσει στα 20 δισ. ευρώ, ενώ είχε υπάρξει και μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν φύγει από τους λογαριασμούς έως και 2 δισ. ευρώ! Τέτοια φαινόμενα, σε αυτή την εκλογική συγκυρία, δεν επαναλήφθηκαν, ευτυχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή τη φάση, προεκλογικά, συνολικά, θα φύγουν από τις καταθέσεις περί τα 11 - 12 δισ. ευρώ, αλλά μέχρις εκεί.

Αν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, τότε το σύστημα θα την έχει γλυτώσει σχετικά "φτηνά". Η βασική αιτία που αυτή τη φορά τα χειρότερα αποτράπηκαν έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι εναπομείνασες στις τράπεζες καταθέσεις έχουν πλέον μικρή ελαστικότητα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στον χειρισμό ανάλογων καταστάσεων. Άλλωστε, ό,τι λεφτά ήταν να φύγουν στο εξωτερικό έφυγαν το 2012, λένε οι τραπεζίτες, οπότε αυτά που έμειναν εδώ δύσκολα θα "ξεκολλήσουν".

ZENITH