Skip to main content

Πράσινο φως από τρόικα για Ασφαλιστικό

Τι θα ισχύσει για βασική σύνταξη, επικουρικές και 40ετία. Στις 23 Ιουνίου το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, με τους επιτηρητές της τρόικας να συμφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τελικά δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Έτσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63-64%.

Όσον αφορά για το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις, αυτό θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, στη συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία, η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία, θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

Ανοιχτό παραμένει το αν οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά θα εφαρμοστούν και σε όσους ήδη εργάζονται, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά και των μητέρων ανηλίκων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

ZENITH