Skip to main content

Πράσινο φως για αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα

Την επόμενη εβδομάδα ορίζονται δύο με τρεις σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεων στο τραπεζικό σύστημα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή διυπουργική σύσκεψ
Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρούν οι συγχωνεύσεις και οι ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο θα διορίσει δύο με τρεις συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεων στο τραπεζικό σύστημα, όπως αποφασίστηκε στη Διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Το έργο των εν λόγω συμβούλων θα αφορά στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως στην ATEbank και το ΤΤ, ενώ παράλληλα θα υποβάλλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των εν λόγω συμμετοχών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται και το σενάριο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, με τη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ από τους συμβούλους θα ζητηθεί και εισήγηση για ενδεχόμενη ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Τροπολογία για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για την αξιοποίηση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου δίνει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τροπολογία του υπουργείου Οικον0μικών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «στην έννοια της "αξιοποίησης" υπάγεται κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας δύναται το Δημόσιο, κατά την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, να αποκομίσει οποιαδήποτε άμεση, ή έμμεση
ωφέλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Εποπτεύων υπουργός της Επιτροπής ορίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων της ΔΕΑ διέπεται από τις διατάξεις του νόμου του 2002 για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Σημειώνεται πως οι συμβάσεις αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση του Δημοσίου ή τρίτων.

Νέα Διυπουργική για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

Νέα Διυπουργική Επιτροπή θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λυθούν θεσμικά ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

ZENITH