Skip to main content

Πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ στη Hellenic Steel

Με αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν οι περίπου 415 εργαζόμενοι στη Hellenic Steel ΑΕ την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων να δώσουν το «πράσινο φως» στην αύξηση του μετοχικού κεφ
Με αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν οι περίπου 415 εργαζόμενοι στη βιομηχανία χάλυβος, Hellenic Steel ΑΕ, την έκβαση της προχθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, καθώς το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην αναγκαία απόπειρα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου τελικώς δεν επιβεβαιώθηκε.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η ιαπωνική Marubeni Itochu Steel Eur, που μαζί με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αρχικώς, είχαν αντιταχθεί στην πρόταση του ιταλικού ομίλου Riva για μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 50 εκ. ευρώ προς την επιχείρηση, αυτή τη φορά έδωσαν το πράσινο φως, με μια προϋπόθεση όμως: ότι δεν θα λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου και ότι στο σύνολό του το ποσό θα καλυφθεί από τους Ιταλούς. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βόλεψε τον όμιλο Riva, που από καιρό ήθελε να αυξήσει το μερίδιό του στη βορειοελλαδική βιομηχανία. Έτσι, μετά από την παραίτηση των μετόχων μειοψηφίας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αύξηση κεφαλαίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό τους (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας) θα υποχωρήσει στο μισό από αυτό που είχαν μέχρι τώρα. Κατ’ αντίστοιχο ποσοστό θα αυξηθεί το μερίδιο του ομίλου Riva. Πρακτικά, δηλαδή, οι Ιταλοί θα ανεβάσουν τη συμμετοχή τους κοντά στο 75%, ενώ η Πειραιώς από το 30,83% θα «πέσει» στο 15,41%, οι Ιάπωνες από το 14,84% στο 7,42% και η Εθνική από το 2,5% στο 1,75%.

Μετά το πέρας της συνέλευσης ο εκπρόσωπος της οικογένειας Riva, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με συνδικαλιστές, έκανε λόγο για ιστορική μέρα που εξασφαλίζει τη λειτουργία της βιομηχανίας σε βάθος 30 ετών. Ανέφερε ακόμη πως τα χρήματα από την αύξηση κεφαλαίου θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στο εργοστάσιο και πιο συγκεκριμένα τα 30 εκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν μέσα στο 2011, ενώ περίπου 18 εκ. ευρώ, στη διετία 2012 & 2013. Λεπτομέρειες για το σχεδιασμό δεν δόθηκαν, αλλά τονίστηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου θα ανακοινωθεί και το αναπτυξιακό πλάνο της διοίκησης.

Δεδομένων των συνθηκών στην ελληνική οικονομία αλλά και της «κοιλιάς» που παρατηρείται στον εγχώριο κλάδο του χάλυβα, εξαιτίας και της κάμψης στον τομέα της οικοδομής, οι εργαζόμενοι «είδαν με καλό μάτι» την εξέλιξη αυτή, καθώς δείχνει να τους εξασφαλίζει τη μελλοντική βιωσιμότητα. Πολύ περισσότερο δε, που –σε αντίθεση με τα προβλήματα που είχαν πέρυσι, με τις διαθεσιμότητες προσωπικού, τις υποχρεωτικές άδειες και την ασυμφωνία στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας- τα πράγματα στη μονάδα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά. Είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται μεγάλη αύξηση παραγγελιών και για την αγορά της Τουρκίας. Σε σύγκριση, πάντως, με το 2007, η παραγωγή του εργοστασίου έχει περιοριστεί περίπου στο 50%.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε αναφέρει η Voria.gr το προηγούμενο Σάββατο, η αγωνία γύρω από την υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου είχε «χτυπήσει κόκκινο», διότι είχε προηγηθεί μια ανεπιτυχής απόπειρα σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Ιανουαρίου του 2010. Τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειοψηφούντες μέτοχοι όχι μόνο δεν είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στην προτεινόμενη αύξηση, αλλά ένας εξ αυτών είχε ζητήσει να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση και να πωληθεί κομμάτι – κομμάτι, προκειμένου όσοι έχουν λαμβάνειν να πληρωθούν έτσι. Ευτυχώς η πρόταση αυτή δεν πέρασε. Από τότε ξεκίνησε ένα παρασκήνιο πιέσεων με τη συμμετοχή και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ώστε να μη κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που έχουν απομείνει στο νομό, προσφέροντας χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς όπως τόνιζε «εάν δεν συντελεστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε εκλείπουν οι νόμιμες προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας της Hellenic Steel».

Πρακτικά ο κίνδυνος που ελλόχευε, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ήταν να της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. «Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή λειτουργίας της εταιρίας και στην ανάκληση της άδειάς της. Ως συνέπεια οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα βρεθούν χωρίς εργασία», τονιζόταν στην επιστολή της νομαρχίας που κατέληγε  στο ότι η λειτουργία της χαλυβουργίας απέφερε σημαντικά έσοδα σε φορείς του Δημοσίου, όπως η ΟΛΘ ΑΕ, η οποία είχε έσοδα 11 εκ. ευρώ ετησίως από την Hellenic Steel, που χρησιμοποιεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις μεταφορικές της ανάγκες.

ZENITH