Skip to main content

Πράσινο φως για το stress test με έναν «αστερίσκο»...

Εντείνονται οι φήμες ότι μια τουλάχιστον από τις οκτώ μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, που συμμετέχουν στη διαδικασία του ευρωπαϊκού στρες τεστ, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Εντείνονται οι φήμες ότι μια τουλάχιστον από τις οκτώ μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, που συμμετέχουν στη διαδικασία του ευρωπαϊκού stress test, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις για επισφάλειες που έχει κάνει είναι πολύ υψηλές, γεγονός το οποίο, ίσως, της προκαλέσει κάποιο ζήτημα. Παρ’ όλα αυτά οι πιθανότητες είναι πάλι περιορισμένες, οπότε όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι συνολικά θετικό για τη χώρα.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται κι από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου επίσης προωθείται ένα παράλληλο στρες τεστ, για τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν θα συμμετάσχουν στο μεγάλο ευρωπαϊκό. Αλλά κι εκεί οι εκπλήξεις αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένες κι ελεγχόμενες. Όπερ σημαίνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει και η εικόνα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είναι ξεκάθαρη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο αναμένονται στο κομμάτι της συγκέντρωσης. Δηλαδή, των συγχωνεύσεων και των συμπράξεων...

ZENITH