Skip to main content

Πράξη αλληλεγγύης η επίσκεψη Λετέρμ στην Ελλάδα

Στην επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρεται ο Βέλγος πρωθυπουργός στην προσωπική ιστοσελίδα του, επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της βελγικής προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά
Στην επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρεται ο Βέλγος (υπηρεσιακός, λόγω των επικείμενων εκλογών) πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ στην προσωπική ιστοσελίδα του, επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της βελγικής προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζει.

Αναφέρεται επίσης ότι μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο κ. Λετερμ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

«Η επίσκεψή μου είναι πάνω από όλα η επίσκεψη ενός Ευρωπαίου εταίρου. Ως μέλλουσα προεδρία της ΕΕ, το Βέλγιο είναι πεπεισμένο ότι η σωτηρία των οικονομιών μας, αλλά και του ευρώ, θα προέλθει από μεγαλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη ισχύ. Είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, από τον οποίο ζητούνται τεράστιες προσπάθειες», δηλώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης Λετέρμ - Παπανδρέου έγινε συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, στοιχεία που θα αποτελέσουν δύο από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας.

Ο κ. Λετέρμ υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί εκτός από τη Νομισματική Ένωση και μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, που θα διασφαλίζει καλύτερα τη διατήρηση του κοινωνικού και οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου.

Στην ίδια επίσκεψη αναφέρεται εξάλλου και η βελγική εφημερίδα «Ντερνιερ Ερ», τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Λετέρμ αποτελεί πάνω από όλα «μία πράξη αλληλεγγύης» προς μία χώρα, στη βοήθεια της οποίας προσέτρεξαν οι χώρες της ευρωζώνης.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι αξιέπαινος που θέλει να βγάλει την Ελλάδα από μία κατάσταση που δεν δημιούργησε ο ίδιος», υπογράμμισε ο Βέλγος Πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνάντησης, αναφέρει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πολιτικό σύστημα, καθώς και την αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, έκανε λόγο για υπέρβαση των πρακτικών του παρελθόντος και αναφέρθηκε και στην ικανότητα του ελληνικού λαού να υποβληθεί στις θυσίες που απαιτούνται, ώστε να επανέλθει σε μία υγιή δημοσιονομική κατάσταση.

Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Λετέρμ για τη βελγική αλληλεγγύη, κατήγγειλε την «υστερία» των αγορών που δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και είναι σε θέση να δημιουργούν συνθήκες απειλής για κάθε κράτος και, τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

ZENITH