Skip to main content

Πρεμιέρα με... αλλαγές στη Βουλή (φωτο)

Η γεωγραφία της νέας Βουλής. Η χειραψία Τσίπρα-Σαμαρά. Για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πίσω έδρανα. Οι γραβατωμένοι και οι τρεις όρκοι.

Άνοιξε η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου.

Σχεδόν οι μισοί βουλευτές ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, ενώ οι υπόλοιποι με θρησκευτικό (ορθόδοξος και μουσουλμανικός).  Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής βρέθηκε η ιερατική ηγεσία της χώρας, για τον ορθόδοξο όρκο των νέων βουλευτών. Κατά την άφιξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δήλωσε ότι «η προσοχή μας σήμερα είναι στραμμένη στη Βουλή».

Κατά τον αγιασμό ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε το «νίκας τοις ευσεβέσι» (παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί το «νίκας τοις βασιλεύσι»), ενώ δεν μετακινήθηκε προς καμία από τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σύνεση, ενότητα και πνεύμα αφοσίωσης.

Σημαντικές αλλαγές παρουσιάζονται στη γεωγραφία της νέας Βουλής, καθώς για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λόγω της συρρικνωμένης δύναμής της, βρίσκεται στα πίσω έδρανα της Ολομέλειας.  Από τα δεξιά προς τα αριστερά τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η Ν.Δ., τις δύο επόμενες (στο κέντρο και τα αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά κατέλαβε η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι. Οι πίσω πτέρυγες «κλείνουν» με θέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρεμιέρα στη Βουλή έκανε το Ποτάμι, με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη να τραβάει τα βλέμματα λόγω της γραβάτας του. Στα κυβερνητικά έδρανα πάντως δεν λείπουν και οι γραβατωμένοι. Μεταξύ άλλων τη γραβάτα προτίμησαν οι κκ Δραγασάκης, Σταθάκης, Ξυδάκης, Κουρουμπλής.

Αξίζει να σημειωθεί και η χειραψία που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αντώνη Σαμαρά, αν και το γεγονός ότι ο δεύτερος δεν σηκώθηκε από τη θέση του και απλώς προέταξε το χέρι του προς τον πρωθυπουργό, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο ανδρών.

Image
Πρεμιέρα με... αλλαγές στη Βουλή (φωτο)

Image
Πρεμιέρα με... αλλαγές στη Βουλή (φωτο)

Image
Πρεμιέρα με... αλλαγές στη Βουλή (φωτο)

Image
Πρεμιέρα με... αλλαγές στη Βουλή (φωτο)


 

ZENITH