Skip to main content

Πριν το τέλος Ιουνίου τα τρία νομοσχέδια του μνημονίου

Πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό, τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε σήμερα ο
Πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό, τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και την ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Σε υπουργικό συμβούλιο, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει η έγκρισή τους, έτσι ώστε μετά να κατατεθούν. Είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Είπε επίσης ότι με σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου, «η Ελλάδα συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και, κατά δεύτερο λόγο, θεσπίζονται αλλαγές στο μέχρι σήμερα ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού του δημοσίου τομέα με τις ρυθμίσεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όταν θα έρθει το νομοσχέδιο αυτό, στην πλήρη του μορφή, θα έχει ενσωματώσει τις τελικές ρυθμίσεις του ευρύτερου νομοσχεδίου, το οποίο ακόμα είναι σε μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναφορικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας, ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που είναι υπό κατάθεση, προβλέπουν η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών από 1.1.2011, ενώ η εξίσωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2013, δηλαδή σε τρία χρόνια. Το δε όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος της ηλικίας.

«Επέρχεται εξομοίωση ανδρών και γυναικών στρατιωτικών, ως προς τα έτη συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στα 25 έτη. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Ιανουαρίου του 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1η Ιανουαρίου του 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 1992, θεσπίζονται σταδιακά τα ακόλουθα όρια ηλικίας: το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί μετά τη συμπλήρωση εικοσιπενταετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή γίνεται σταδιακά εντός τριετίας, δηλαδή για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την εικοσιπενταετία από 1.11.2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 55 μέχρι τέλος του 2011, για όσους συμπληρώσουν την εικοσιπενταετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 60 έτη και για όσους συμπληρώνουν την εικοσιπενταετία το 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 65 έτη», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το 60ό έτος για άντρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εικοσιπενταετίας. Εδώ, η μόνη διαφοροποίηση από το όριο των 65 ετών γίνεται για άντρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο, λόγω αναπηρίας. Σήμερα, το όριο ηλικίας για τις γυναίκες είναι 50 έτη.

«Εξομοιώνεται σταδιακά, εντός τριετίας, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, υπαλλήλων του Δημοσίου, που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Δηλαδή, το ισχύον μέχρι 31.12.2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής αυξάνεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο έτος το 2012 και στο 60ό έτος το 2013. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις που ισχύουν για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε επίσης λόγο για θέσπιση και στον δημόσιο τομέα της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, του γνωστού ΛΑΦΚΑ, η οποία θα παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό, το οποίο θα προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει από 1/8/2010. Τόνισε, δε, ότι από 1/1/2011 όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ.

ZENITH