Skip to main content

Προ των πυλών της ΕΝ.Α η Vidavo ΑΕ

Την πόρτα της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ «χτυπά» η βορειοελλαδική εταιρία Vidavo ΑΕ, που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για ιατρική τηλε-παρακολούθηση ασθενών. Η εταιρία εκτελε
Την πόρτα της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ «χτυπά» η βορειοελλαδική εταιρία Vidavo ΑΕ, που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για ιατρική παρακολούθηση ασθενών από απόσταση.

Το σχετικό αίτημα εισαγωγής στην ΕΝ.Α έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές της κεφαλαιαγοράς από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ από τα μέσα του Ιανουαρίου, ήδη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ το ενέκρινε.

Το τελευταίο κρίσιμο τέστ για την επιχείρηση, ωστόσο, πραγματοποιείται σήμερα, καθώς η διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα κληθεί να αποδεχθεί ή όχι τις διαδικασίες που ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες η Vidavo, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με ιδιωτική τοποθέτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας εκχώρησαν, επιτυχώς -στο διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου- το 10% των μετοχών τους σε 52 φυσικά πρόσωπα, έναντι τιμήματος 270 χιλ. ευρώ κι εφόσον οι αρχές δεν εντοπίσουν κάτι το μεμπτό, θα ορίσουν, εκτός απροόπτου και την ημέρα που θα γίνει η εισαγωγή. Σύμβουλος της Vidavo, στο εγχείρημα που υλοποιεί, είναι η Gurdian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Τα χρήματα που αντλήθηκαν από την ιδιωτική τοποθέτηση πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο επενδυτικό πλάνο που θα ενεργοποιήσει η εταιρεία από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί να στηρίξει την ανάπτυξη νέων προϊόντων κι υπηρεσιών στο χώρο της τηλεϊατρικής, καθώς και την υλοποίηση ενός ευρύτατου πλάνου επιθετικής προώθησής τους στην αγορά. Βέβαια, τα 270 χιλ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό μόνο μέρος του επενδυτικού προγράμματος. Για υπόλοιπα, τα 350 χιλ. ευρώ θα καλυφθούν από τον επενδυτικό νόμο (έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος από το 2008) και τα άλλα από ίδιους πόρους της εταιρείας, η οποία το 2009 έκλεισε με κέρδη μετά φόρων στα επίπεδα των 270 χιλ. ευρώ και κύκλο εργασιών στα 750 χιλ. ευρώ.

Εκτός από την εγχώρια αγορά, όπου απευθύνεται τόσο σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα (π.χ. νοσοκομεία, κλινικές κλπ) όσο και στο δημόσιο (Δήμοι, ΚΑΠΗ κ.ά), στα σχέδια της επιχείρησης είναι και η επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται επαφές διερευνητικού χαρακτήρα τόσο στην Ιορδανία, όσο και στη Ν. Αφρική.

Επίσης, από το Μάιο του 2009 η Vidavo έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο ερευνητικής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο ΜΙΤ, αξίας 250 χιλ. ευρώ, με διάρκεια ισχύος 2,5 χρόνια, που έχει ως στόχο να μετατρέψει το laptop των 100 δολαρίων σε εργαλείο υγείας για τον τρίτο κόσμο. Μέσω μιας σειράς αισθητήρων, δηλαδή, να παρακολουθεί την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το περιβάλλον, το πόσιμο νερό, την καλλιεργήσιμη γη, αλλά και θέματα δημόσιας υγείας, σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας και λιγότερο της Αφρικής.

ZENITH