Skip to main content

Προ των πυλών το «διαζύγιο» Σαμαρά - Μπακογιάννη

Ένα βήμα πριν από τη ρήξη βρίσκονται ο Αντ. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη, με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα νέα οικονομικά μέτρα.
Ένα βήμα πριν από τη ρήξη βρίσκονται ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα νέα οικονομικά μέτρα. Η κομματική ηγεσία θέτει ευθέως ζήτημα κομματικής πειθαρχίαςκαι προειδοποιεί με διαγραφές όσα στελέχη διαφοροποιηθούν από τηνεπίσημη θέση του κόμματος.

 Η επίσημη θέση, την οποία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι να πει «όχι» επί της αρχής, αλλά να υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις. Στο αντίθετο στρατόπεδο, η κ. Μπακογιάννη έχει αντίθετη άποψη και ζητεί να υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου.

Χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κων. Τασούλας ενημέρωσε τους γαλάζιους βουλευτές ότι η ΝΔ αποφάσισε να στηρίξει τις διατάξεις για την αύξηση της εγγυοδοσίας στις τράπεζες (κατά 15 δισ. ευρώ), την αύξηση των φόρων σε ποτά, τσιγάρα και είδη πολυτελείας, διατάξεις που σχετίζονται με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και επί μέρους παραγράφους της συμφωνίας στήριξης που κρίνεται ότι ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, προγράμματα για στήριξη ανέργων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις στις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει ότι η ΝΔ θα πρέπει να επιδείξει «υπεύθυνη στάση» και να στηρίξει τη συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής. Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να γνωστοποιήσει την τελική στάση της στη Βουλή, ενώ είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της και στελέχη του κόμματος για τις δικές της κινήσεις.

Πάντως, οι περισσότεροι στη ΝΔ, βλέποντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, θεωρούν ότι το «πολιτικό διαζύγιο» του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη βρίσκεται προ των πυλών.

ZENITH