Skip to main content

Πρόβλεψη για μείωση ΑΕΠ Βουλγαρίας κατά 1%

Μείωση κατά 1% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται για το ΑΕΠ της Βουλγαρίας, όπως προβλέπει η εταιρία Ernst & Young.
Μείωση κατά 1% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται για το ΑΕΠ της Βουλγαρίας, όπως προβλέπει η εταιρία Ernst & Young, προσθέτοντας πως το 2011 αναμένεται να καταγραφεί «σεμνή μεγέθυνσηκατά 3,6%» πριν από την επιτάχυνσή της κατά 6% περίπου το 2012.

Η Βουλγαρία κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% το 2009 και κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 σε ετήσια βάση, διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση για τη χώρα η εταιρεία Ernst & Young.

Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 6,8%, σε ετήσια βάση, η ανεργία αυξήθηκε στο επίπεδο του 10%, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχωρεί, ενώ παρά τις ενδείξεις περί ελαφριάς ανάκαμψης στις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στους τρεις πρώτους μήνες του 2010 συρρικνώθηκαν κατά 15,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Επιπλέον, η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, οποία θα επιβληθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2010 θα προσεγγίσει το 5% του ΑΕΠ (έναντι του αρχικού στόχου περί 0,7%) θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στις παραπάνω προγνώσεις, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές της Ευρώπης.

ZENITH