Skip to main content

Προβλήματα στις πτήσεις από την ηφαιστειακή τέφρα

Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή σκόνη είναι μεγαλύτερα σήμερα, Κυριακή, και μόνο 4.000 πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αντί
Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή σκόνη είναι μεγαλύτερα σήμερα, Κυριακή, και μόνο 4.000 πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αντί 24.000 που είναι το σύνηθες, δηλαδή σήμερα ματαιώνεται το 84% των ευρωπαϊκών πτήσεων, ανακοίνωσε η Eurocontrol.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας ανέφερε ότι από την Πέμπτη ματαιώθηκαν συνολικά 63.000 πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν πραγματοποιούνται πτήσεις παρά μόνο στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των νοτίων Βαλκανίων, της νότιας Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, οι σκανδιναβικές αερογραμμές SAS ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις τους θα ματαιωθούν μέχρι την Τρίτη εξαιτίας του νέφους, ενώ ο ολλανδικός εθνικός αερομεταφορέας KLM ματαιώνει όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ για σήμερα Κυριακή και τις υπερατλαντικές πτήσεις μέχρι τουλάχιστον τις 1800 GMT της Κυριακής.

Κλειστός ο εναέριος χώρος των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών

Ακολουθεί η λίστα με τις χώρες, των οποίων ο εναέριος χώρος έχει κλείσει, έτσι όπως διαμορφώθηκε στις 1000 GMT της Κυριακής:

ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος της αναμένεται να παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως τις 2400 GMT της Κυριακής.

ΒΕΛΓΙΟ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 1200 GMT σήμερα. Η Brussels Airlines ματαίωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τη Δευτέρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 2400 GMT της Κυριακής.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:  Κλειστός ως τις 0600 GMT της Κυριακής.

ΤΣΕΧΙΑ: Κλειστός τουλάχιστον ως τις 1000 GMT της Δευτέρας.

ΔΑΝΙΑ: Κλειστός ως τουλάχιστον τις 2400 GMT της Κυριακής.

EΣΘΟΝΙΑ: Κλειστός ως τη Δευτέρα.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Κλειστός ως τουλάχιστον τις 1500 GMT της Δευτέρας.

ΓΑΛΛΙΑ: Τα τελευταία αεροδρόμια που παραμένουν ανοιχτά στο νότο, όπως της Τουλούζης, του Μονπελιέ και της Μπιαρίτζ, θα κλείσουν από τις 1200 GMT. Από το μεσημέρι, όλα τα γαλλικά αεροδρόμια θα κλείσουν μέχρι τουλάχιστον τις 0600 GMT της Δευτέρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 1800 GMT της Κυριακής.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 1000 GMT της Δευτέρας.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 1200 GMT της Δευτέρας. Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους της Ευρώπης ματαίωσε όλες τις πτήσεις από και προς τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τις 1200 GMT της Δευτέρας.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο βορρά θα παραμείνει κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 0600 GMT της Δευτέρας.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Αναμένεται να είναι κλειστός μέχρι τη Δευτέρα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου του Βίλνιους.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Κλειστό το αεροδρόμιο μέχρι τουλάχιστον τις 1600 GMT σήμερα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο νότο, όπως του Όσλο το Gardermoen, τα Stavanger και Bergen, παραμένουν κλειστά.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Κλειστός από την Παρασκευή. Ενδέχεται να ανοίξει σήμερα τμηματικά.

ΡΩΣΙΑ Όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κλειστός ο εναέριος χώρος.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανοιχτό το αεροδρόμιο της Μαδρίτης, αλλά ο εθνικός αερομεταφορέας, η Iberia, ματαίωσε όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις εκτός από εκείνες από και προς την Πορτογαλία, τη νότια Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα αεροδρόμια της βόρειας Ισπανίας, μεταξύ των οποίων εκείνο της Βαρκελώνης, είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 1400 GMT σήμερα. Της Πάλμα θα κλείσει από τις 1000 GMT ως τουλάχιστον τις 1800 GMT.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Κλειστός ο εναέριος χώρος σήμερα και αύριο.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Κλειστός μέχρι τουλάχιστον τις 1200 GMT σήμερα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ανοιχτό το αεροδρόμιο Μπορισπόλ του Κιέβου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πτήσεις και επιβαρύνοντας την κατάσταση, μεταξύ άλλων και για τις αεροπορικές εταιρίες, που χάνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια την ημέρα.

ZENITH