Skip to main content

Προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές από την αυξητική τάση που καταγράφουν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν έφτασε τα 34.
Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές από την αυξητική τάση που καταγράφουν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα 2 περιστατικά, ανεβάζοντας έτσι των αριθμό των ατόμων που προσβλήθηκαν σε 34.

Ανάμεσα στα περιστατικά σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Προστασίας και Πρόληψης Νοσημάτων και δυο άτομα κάτω των 20 ετών, ένα εκ των οποίων είναι ένα 12χρονο κορίτσι από την Πέλλα, το οποίο νοσηλεύεται με άσηπτη μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Λοιμωδών και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

Τα περισσότερα κρούσματα, πάντως, - εννιά -  σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Κέντρου τα 11 από τα διαγνωσμένα εργαστηριακά περιστατικά είναι από τη Θεσσαλονίκη, τα 8 από το νομό Ημαθίας, 5 από το Κιλκίς, 4 από την Πέλλα, 2 από τις Σέρρες και από 1 στους νομούς Πιερίας και Λάρισας.

Παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο νομό Ημαθίας, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Νομαρχίας Ημαθίας, με θέμα τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συμφώνα με το νομάρχης Ημαθίας, ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κονδύλι, ύψους 40 χιλιάδων ευρώ, για τον επιπλέον μήνα που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα καταπολέμησης κουνουπιών στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σε αιμοεπαγρύπνηση βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε συνέχεια της εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας. Συγκεκριμένα συνέστησε τον αποκλεισμό από αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, από την ημέρα προσέλευσης στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, υποψηφίων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επεσκέφθησαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν τα κρούσματα λοίμωξης ΔΝ. Δεν θα χρησιμοποιηθούν μονάδες αίματος που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συλλέχθηκαν κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες μέχρι να εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος του ιού.

ZENITH