Skip to main content

Προβληματισμός Ε.Ε για ελληνική γραφειοκρατία

Ασθενική χαρακτηρίζει ο Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. A. Tajani την πρόοδο της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες έναρξης νέων επιχειρήσεων.
Ασθενική χαρακτηρίζει ο Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. A. Tajani την πρόοδο της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες έναρξης νέων επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, η σύσταση μιας νέας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτεί 15 μέρες και 1.101 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος χρόνος στην Ε.Ε. είναι 8 ημέρες και το κόστος αντιστοιχεί στα 417 ευρώ.

Γεγονός πάντως είναι ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της τη διετία 2007-2008, καθώς μέχρι τότε η σύσταση μιας νέας εταιρείας απαιτούσε 30 μέρες και 1.366 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος στην Ε.Ε. ήταν 12 μέρες και το συνολικό κόστος ανερχόταν στα 485 ευρώ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος αναγνωρίζει τη δυσκολία σύστασης μιας νέας επιχείρησης λόγω της ποικιλομορφίας των συστημάτων που υπάρχουν στα διάφορα κράτη μέλη και χαρακτήρισε απαραίτητη τη θέσπιση ενιαίου συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η διεκπεραίωση της διαδικασίας θα γίνεται σταδιακά και θα είναι δυνατή η δημιουργία μιας επιχείρησης εντός 48 ωρών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για ανάκαμψη απαιτεί απλές πρακτικές παρεμβάσεις, όπως η άρση των γραφειοκρατικών δυσκολιών, αλλά και η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της διαδικτυακής παροχής του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών που απαιτούνται για την σύσταση μιας νέας επιχείρησης.

ZENITH